Ekoroskin kysely roskapöntöistä hämmentää: "Kotien pitää ottaa kantaa asioihin, josta ei ole päätöksiä"

Pohjalaiskunnissa toimiva jätehuoltoyhtiö Ekorosk lähetti asiakkailleen maanantaina kyselyn biojätteen erilliskeräyksestä. Kysely ruuhkautti seuraavana päivänä jätteitä kuljettavien yritysten puhelimet, kun sadat asiakkaat yrittivät selvittää, mistä asiassa on kyse.

jätehuolto
YLE / Kalle Niskala

Tällä hetkellä Ekoroskin toiminta-alueella kotitaloudet keräävät jätteensä samaan astiaan, mutta biojäte lajitellaan mustaan ja energiajäte vaaleaan jätepussiin.

Ensi syksystä lähtien biojätteet kerätään omaan astiaansa. Silloin kotitalouksilla on oltava erilliset jäteastiat bio- ja energiajätettä varten. Ekoroskin tuoreessa kyselyssä tiedustellaan, haluaako kotitalous oman biojäteastian vai yhteisen astian naapurin kanssa. Yksi vaihtoehto on kompostoida biojäte itse.

Aiemmin syksyllä Ekorosk ilmoitti toimittavansa uudet astiat. Nyt lähetetyssä kirjeessä kysytään, mistä asiakkaat uuden astian hankkivat: Ekoroskilta, jätekuljetusyrityksiltä vai ostaako asiakas sen itse.

Ekokuljetus JNH:n toimitusjohtaja Petri Niemelä kertoo, että maanantaisen kirjeen jälkeen pelkästään heille on tullut noin 300 puhelua aiheeseen liittyen.

– Melkoista vipinää on ollut. Ei ole ehtinyt muuta tehdä kuin vastata puhelimeen.

Ainakin osalle jätteenkuljetusyhtiöitä tuli yllätyksenä, että astian voi hankkia myös muualta kuin Ekoroskilta, koska asiasta ei ole vielä sovittu niiden kanssa. Niemelän mukaan kyselyn ongelmana onkin se, että kotitalouksien pitää ottaa kantaa asioihin, joista ei ole lopullisia päätöksiä:

– Kukaan ei oikein tiedä vielä, mistä astiat tulevat ja kuka jakaa ne asiakkaalle. Eli suostuuko Ekorosk siihen, että me jaamme biojätepöntöt omalle asiakaskunnallemme ja joku toinen kuljetusyritys jakaa ne omille asiakkailleen, Niemelä pohtii.

Hän sanoo, että jäteastioissa itsessään ei ole suuria eroja, sillä ne tilataan parista paikasta. Kaikki pöntöt ovat myös nykyautoilla tyhjennettäviä.