Orpo ei veromoitteita niele: "Tulokset ovat selvät, talous kasvaa huippuvauhtia"

Ministeri on veronkiristysten tarpeesta eri mieltä talouspolitiikan arvioijien kanssa. Tuoreen raportin työllisyysluvutkin laahaavat perässä, Orpo kommentoi.

Petteri Orpo
Petteri Orpo
Valtiovarainministeri Petteri Orpo.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa, että hallitusohjelman keskeisiä tavoitteita oli kokonaisveroasteen laskeminen. Siksi verotusta ei pidä kiristää, vaikka talous kasvaakin ennustettua vahvemmin.

Talouspolitiikan arviointineuvoston tiistaina julkaistussa raportissa moititaan hallitusta veroalesta, joka estää talouden tasapainottumisen. Noususuhdanteessa ei asiantuntijoiden mukaan pidä elvyttää vaan kiristää rahapolitiikkaa. Nyt tulopuoli on huvennut, kun verotusta kevennetään.

Orpo kiistää varsinaisen elvytyksen.

– Minusta elvyttäminen ei nyt ole ihan paras termi. Me olemme huolehtineet veropolitiikalla siitä, että kenenkään verotus ei kiristy. Se oli osa kilpailukykysopimusta ja loi varmasti pohjaa kilpailukyvylle.

– Olemme suunnanneet puoli miljardia euroa veronkevennystä pieni- ja keskituloisille, jotta työn vastaanottaminen kannattaa.

Orpo huomauttaa, että tulokset ovat selvät, sillä talous kasvaa huippuvauhtia.

Myös työllisyys on vuoden aikana parantunut merkittävästi, ja vuodessa on syntynyt 80 000 uutta työpaikkaa, mutta se ei raportissa vielä näy, ministeri sanoo.

Orpo on vahvasti sitä mieltä, että verotusta ei nytkään pidä lähteä kiristämään.