Nauti vielä talvesta kun voit: Perjantaihin mennessä lumet voivat sulaa etelästä

Yöllä alkavat lumisateet jatkuvat läpi keskiviikon ja vaihtuvat etelässä torstaihin mennessä vesisateiksi. Katoille pakkautuneet lumet voivat rymistä sään lauhtuessa katoilta alas.

sää
Keskiviikon 24. tammikuuta sääkartta.
Yle

Yöllä lännestä on tulossa hajanaista lumisadetta. Keskiviikkoaamuna lumisade yltyykin reippaaksi ja samalla myös tuuli yltyy, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Keskiviikon lumisateet jatkuvat torstaille asti ja paikoin maahan voi jäädä kymmenenkin sentin lumikerros.

Kauan ei lumesta enää pääse nauttimaan. Lauhtuvan sään takia lumi mitä luultavimmin sulaa etelässä perjantaihin mennessä.

– Länsi-Suomessa sää on jo nyt lauhtunut selvästi, Koskela kertoo.

Torstaina lämpötila onkin jo plussan puolella Etelä-Lappiin saakka ja lumesta vetisemmäksi muuttuva saderintama pyyhkäisee aamun aikana itään. Perjantaina nollaraja kulkee Oulun kohdalla.

Vielä tänään Enontekiön Kilpisjärvellä mittari on näyttänyt -30 astetta, mutta muuten lämpötilat ovat pohjoisessa olleet enimmäkseen -20 ja -30 asteen välillä.

Lumet voivat tulla katoilta alas ryminällä

Hereillä kannattaa olla talojen katolta tippuvan lumen varalta. Jos katoille on pakkautunut lumisateiden aikana paljon lunta, se voi lauhan aikana tulla ryminällä alas – varsinkin nyt luvatulla tuulisella säällä.

Keskiviikolle on jo varoiteltu erittäin huonosta ajosäästä. Suuret lämpötilojen vaihtelut ja talvinen vesisade tekevät ajoteistä helposti kuin luistinratoja.

Lämpötilat Suomessa 24.1.-26.1.2018.
Yle

Lisää säästä Ylen sääsivuilla.