Rakennusliitto ja AKT vastustavat aktiivimallia vuorokauden lakolla: Vientisatamat kiinni, bussiliikenne kärsii

Ammattiliitot päättivät tiistaina tukitoimista SAK:n mielenosoitukselle. Myös PAMin hallitus kehottaa jäseniään osallistumaan työttömyysturvan aktiivimallia vastustavaan mielenosoitukseen.

työttömyysturvan aktiivimalli
Työmies sairaalatyömaalla.
Julia Sieppi / Yle

Rakennusliitto ja Auto- ja kuljetusalan työntekijät AKT päättivät tiistaina koventaa otteitaan hallituksen työllisyyspolitiikkaa kohtaan.

Liitot ilmoittivat vuorokauden mittaisesta lakosta perjantaina 2. helmikuuta. Samana päivänä Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK järjestää Helsingin Senaatintorilla mielenosoituksen, jolla vastustetaan vuoden alussa voimaan tullutta työttömyysturvan aktiivimallia.

Rakennusliiton vuorokauden mittainen lakko (siirryt toiseen palveluun) koskee liiton kaikkia sopimusaloja, joissa toiminta voidaan keskeyttää perjantaiaamuna klo 00.00. Poliittinen lakko päättyy keskiyöllä.

Rakennusliitto oli aikaisemmin päivällä yhtenä SAK:n alaisista liitoista mukana järjestön liittopäättäjäkokouksessa.

Kokouksessa mietittiin mahdollisia jatkotoimia erityisesti hallituksen aktiivimallia vastaan. Rakennnusliiton hallituksen jäsen Jari Jääskeläinen vaati jo kokouksessa kovempia toimia hallitusta vastaan.

SAK:n liitot pitivät tiistaina iltapäivällä ja alkuillasta myös omia kokouksia. Liittojen huolena on, että hallitus on tekemässä vielä uusia heikennyksiä työttömille ja ne puhuvat niin sanotusti aktiivimallin toisesta vaiheesta.

AKT pysäyttää vientisatamat

AKT:n polittinen lakko (siirryt toiseen palveluun) ensi viikon perjantaina seisauttaa vientisatamien kuljetuksia perjantaiaamusta lauantaiaamuun. Lakossa ovat mukana ainakin kuorma-auton ja linja-autojen kuljettajat, joten lakko näkyy myös bussiliikenteessä.

AKT:n lakko ei koske muun muassa maidonkuljettajia, ahtausalan toimihenkilöitä, lentokenttien Airpron kuljettajia tai matkustaja-alusten AKT:n jäseniä.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus kannustaa jäseniään (siirryt toiseen palveluun) osallistumaan SAK:n järjestämään työttömyysturvan leikkausten vastaiseen mielenosoitukseen.

EK: Erittäin valitettavaa

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei vielä tiistaina illalla osannut arvioida lakon ja mielenosoituksen vaikutusten laajuutta.

– Pidämme erittäin valitettavana, että mielenilmaus on johtamassa työrauhan häiriintymiseen ja työpäivien menetyksiin, mistä on haittaa yritysten toiminnalle, EK kommentoi Ylelle.