Tuhoisa rivitalopalo nostatti valtavan auttamishalun Raaseporissa: "Tunteet ovat pinnassa"

Tulipalo tuhosi kymmenen rivitaloasuntoa yhdessä yössä Raaseporin Pohjan kylässä. Sekä oman kylän että lähiseudun asukkaat tarjoavat nyt kilvan apuaan kotinsa menettäneille perheille.

Kuva: Paula Tiainen / Yle

Sunnuntai-ilta jäi ikävällä tavalla monen Pohjan kylän asukkaan mieleen, kun tuhoisa rivitalopalo Gumnäsintiellä vei kodin kymmeneltä perheeltä.

Palossa oli silti myös onni matkassa: kellonaika oli sellainen, että asukkaat olivat vielä hereillä. Lisäksi vapaaehtoinen palokunta sijaitsee miltei taloyhtiön naapurissa. Yhteensä sammutustöihin osallistui peräti 80 palomiestä Länsi-Uudeltamaalta.

Paikallisessa Facebook-ryhmässä käynnistyi saman tien pohdinta perheiden auttamismahdollisuuksista. Raaseporilainen yrittäjä, DeliTukun omistaja Joni Grundström lupautui varastoimaan kyläläisten vaate- ja hygienatarvikelahjoituksia tulipalon uhreille.

– Täällä on nyt 40 Ikea-kassillista vaatteita, ja esimerkiksi lastenvaatteita ei ymmärtääkseni enää tarvita enempää. En koe tätä taakkana, vaan mielestäni kaikkien pitää auttaa ja tämä nimenomaan kertoo siitä, että suomalaiset välittävät toisistaan. Siellä on kuitenkin perheitä, jotka ovat menettäneet ihan kaiken, Grundström miettii.

DeliTukun omistaja Joni Grundström lupautui varastoimaan lahjoituskasseja. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Monelle asukkaalle auttaminen on itsestäänselvyys

Yksi lahjoituskassin tuoneista Pohjan asukkaista on DeliTukun naapurissa kampaamoa pitävä Terhi Simontaival. Hänelle auttaminen on itsestäänselvyys.

– Minulla on muutama tuttavaperhe osallisena tässä traagisessa tapahtumassa, ja siksikin syntyi heti ajatus, että haluan auttaa. Tunteet on pinnassa. Hirveä sääli, kun yhdestä asunnosta lähtevä palo tuhoaa koko talon, Simontaival pohtii ääni särkyen.

Kyläavustaja Kenneth Sjölander tarjoaa työnsä puolesta kuljetusapua kotinsa menettäneille perheille. Tähän mennessä hän on kuljettanut muutamia vaatekuormia, mutta lisää lienee luvassa.

–Jos jotain pahempaa sattuu, niin auttamishalu on näköjään kova. Olihan se hurja tapaus. Säälin ihmisiä, jotka jäivät kodittomaksi, Sjölander pahoittelee.

Kyläyhdistys saa vetoapua Karjaalta

Pohjan kirkonkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Liitelä seurasi sunnuntain paloa lähietäisyydeltä. Hän asuu palaneen talon naapurissa.

– Yleensä täällä ei tapahdu mitään, joten olin tikkana ikkunassa, kun kuulin ensimmäiset sireenin äänet. Saman tien sitten näinkin monimetriset lieskat naapuritalossa. Kyllä siinä väistämättä tuli mieleen, että olenko itse turvassa ja se, että miten itse toimisi, kun on muutama hassu sekunti aikaa paeta.

Kuva: Paula Tiainen / Yle

Pohjassa kukoistava auttamishalu ei yllätä Liitelää.

– Tiesin kyllä ennestään, että asun hienossa yhteisössä. Avun määrästä olen silti ilahtunut ja kiitollinen. Melkein jo joutuu toppuuttelemaan ihmisiä.

Tulipalossa kotinsa menettäneiden auttamiseen on perustettu uusi, perhekohtaisesti koordinoitu Facebook-ryhmä yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Karjaan paikallisyhdistyksen kanssa.

Niin sanottua akuuttiapua kerätään vielä kuluvan viikon ajan DeliTukussa.