Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet suomalaismiesten terrorismirikoksista – tuomio tuli talousrikoksista

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että näyttö ei riittänyt terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen tunnusmerkistön täyttymiseen.

terrorismi
Oikeustalo Helsinki.
Derrick Frilund / Yle

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki kolmen suomalaismiehen terrorismirikoksiin kohdistuneet syytteet. Oikeus katsoi, että näyttö ei riittänyt suunnitelman ja terroristisen tarkoituksen osoittamiseen.

Kolmikymppiset miehet olivat kiistäneet syytteet terrorismirikoksista.

Oikeuden mukaan kahden miehen osalta ei ollut näyttöä siitä, että he olisivat olleet liittymässä Katiibat al-Muhajireen -järjestöön tai tienneet sen kytköksistä terrorismiin. Kolmannen miehen osalta syyllisyydestä kertyi enemmän näyttöä, mutta yksityiskohtaiset ja toteuttamiskelpoiset suunnitelmat terroristisesta tarkoituksesta puuttuivat.

Tapaukseen liittyy myös neljäs mies. Hän on vangittu poissaolevana ja on tiettävästi Syyriassa.

Kaksi terrorismirikoksista syytettyinä ollutta miestä saivat kuitenkin tuomion veropetoksista, joilla syyttäjän mukaan rahoitettiin suomalaisryhmän matkavalmisteluja Syyriaan vuonna 2013.

Toinen miehistä sai vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta, työeläkemaksupetoksesta ja veropetoksesta. Toinen sai viisi kuukautta ehdollista veropetoksesta.

Syyttäjä vaati vankeustuomioita

Syyttäjä vaati kaikkia kolmea miestä tuomittavaksi terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Lisäksi yksi miehistä vastasi marras-joulukuun taitteessa Helsingin käräjäoikeudessa käydyssä pääkäsittelyssä syytteeseen koulutuksen antamisesta ja toinen värväyksestä terrorismirikoksen tekemistä varten.

Syyttäjän vaatimus oli yhdelle miehistä kahden vuoden, toiselle vuoden ja yhdeksän kuukauden ja kolmannelle vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomio.

Syytteiden mukaan miehet suunnittelivat osallistumista Syyrian konfliktiin terroristijärjestön riveissä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että näyttöä kertyi vain siitä, että miehillä oli ajatus lähteä Syyriaan. Terroristisesta tarkoituksesta ei ollut riittävästi näyttöä.

Turun yliopiston professori Jussi Tapani arvioi ennen tuomiota Ylelle, että tänään saatava käräjäoikeuden ratkaisu on merkittävä. Näin siitä syystä, että terrorismirikoksia tulee tuomioistuimeen vain harvoin, ja niistä on vähän rikosoikeudellista tulkintaa.

Tapaus ratkaistiin kolmen tuomarin kokoonpanossa. Helsingin käräjäoikeuden tuomioista voi vielä valittaa hovioikeuteen.

Lue lisää:

Terrorismisyytteiden hylkääminen iso helpotus Syyriaan matkustaneille – syyttäjä lukee päätöksen tarkoin

Professori terrorismisyytteiden hylkäyksestä: "Ei yllättänyt"

Suomalaismiehet suunnittelivat matkaa Syyriaan, mutta oliko tarkoituksena tehdä perillä terroritekoja? Käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa