1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Näin AKT:n ja Rakennusliiton työnseisaus vaikuttaa: Vientisatamat sulkeutuvat, rakennustyömaat pysähtyvät ja pääkaupunkiseudun bussiliikenne takkuaa

Kokosimme tähän juttuun tiedot siitä, mitkä ovat perjantain 2. helmikuuta työnseisauksen vaikutukset.

lakot
Vuosaaren satama.
Vuosaaren satama marraskuussa 2017.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Auto- ja kuljetusalan liitto AKT sekä Rakennusliitto päättivät tiistaina, että ne järjestävät perjantaina 2. helmikuuta vuorokauden mittauksen työnseisauksen. SAK järjestää samana päivänä mielenilmauksen työttömyysturvan aktiivimallia vastaan.

Ylen tietojen mukaan työnseisaus sulkee kaikki Suomen vientisatamat perjantaiaamuna kello 6, sillä AKT:hen kuuluvat ahtaajat osallistuvat työnseisaukseen. Työt satamissa seisovat aina lauantaihin kello 6.00 saakka.

Seisaus koskee myös ympäristönhuoltoa eli roskien kuljetuksia. Nämä työntekijät lakkoilevat siten, että työvuoroja ei tehdä perjantaina aamuvuorosta kello 18.00 saakka.

Perjantaina kello 6.00–18.00 lakossa ovat myös kaupan ja elintarvikealan automiehet eli he, jotka kuljettavat elintarvikkeita kauppoihin.

AKT:n lakko ei kuitenkaan koske muun muassa maidonkuljettajia, ahtausalan toimihenkilöitä, lentokenttien Airpron kuljettajia ja matkustaja-alusten AKT:n jäseniä.

Tallink Silja: Matkustaja-alukset kulkevat

Tallink Siljan viestinnästä vahvistetaan, että työnseisaus ei vaikuta matkustaja-alusten liikenteeseen eikä siten matkustajiinkaan. Lakko voi kuitenkin vaikuttaa ilman kuljettajaa toimivien rahtiyksiköiden toimintaan.

Kuorma-auton kuljettaja ja säiliöautokuljettajat lakkoilevat siten, että torstain 1.2. puolella lähteneet vuorot ajetaan loppuun ja seuraavan kerran autot lähtevät liikenteeseen perjantaina kello 18.00 jälkeen.

Huoltokorjaamoissa ja matkahuollossa työvuoroja ei tehdä perjantaina kello 3.00–18.00.

Helsingin seudun bussiliikenne hankaloituu

Lakossa ovat mukana myös linja-autojen kuljettajat. Helsingin seudun liikenteestä (HSL) arvioidaan, että lakko tulee hankaloittamaan matkustajien kulkemista työnseisauspäivänä. HSL:n mukaan vaikutusten täyttä laajuutta on kuitenkin vielä vaikea arvioida.

Osa pääkaupunkiseudun paikallisliikenteen bussinkuljettajista kuuluu AKT:hen, osa Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään. JHL:n on määrä päättää mahdollisista työtaistelutoimista torstaina.

Rakentajat pysäyttävät perjantaina työnsä kello 00.00. Lakko jatkuu perjantaihin kello 24.00 asti. Lakko koskee kaikkia liiton sopimusaloja pois lukien sellainen rakennustuoteteollisuuden prosessiteollisuus, joka edellyttäisi aikaisemmin aloitettavaa tuotannon alasajoa.

Tuhansia PAMilaisia osallistumassa

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti tiistaina, että se kannustaa jäseniään osallistumaan SAK:n järjestämään mielenosoitukseen. PAMin hallitus ei kuitenkaan päättänyt varsinaisista työtaistelutoimenpiteistä.

PAMIn puheenjohtaja Ann Selin kertoo Ylelle, että liitolla on jo tiedossa tuhansia työntekijöitä, jotka ovat kertoneet osallistuvansa mielenilmaukseen työvuoropäivänä. Selinin mukaan työntekijöiden osallistuminen mielenilmaukseen saattaa näkyä erityisesti varastoalan työpaikoilla. Mielenosoitukseen on osallistumassa työntekijöitä myös ravintola-, matkailu- ja kiinteistöpalvelualoilta.

– En odota, että kovin laajasti työpaikkoja menee kiinni tämän takia. Pienillä työpaikoilla vaikutukset voivat olla kuitenkin suurempia, Selin sanoo.

Päivitämme tähän juttuun tietoja lakon vaikutuksista sitä mukaa, kun niistä saadaan tietoa.

Juttua muokattu 23.1. klo 20.43. Lisätty Ann Selinin kommentti.

Lue seuraavaksi