Kaksi Pussy Riot -ryhmän jäsentä hakee turvapaikkaa Ruotsista

Taitelilijapariskunta kertoo, että poliisi uhkasi tehdä heidän pojastaan orvon.

Pussy Riot
Pussy Riot teki musiikki-iskun Moskovan Pyhän Vapahtajan kirkkoon helmikuussa 2012.
Pussy Riot teki musiikki-iskun Moskovan Pyhän Vapahtajan kirkkoon helmikuussa 2012.Pussy Riot Group

Kaksi venäläisen Pussy Riot -performanssiryhmän jäsentä on hakenut turvapaikkaa Ruotsista, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Lusine Džanjan ja Aleksei Knedljakovski, yksi ryhmän harvoista miespuolisista jäsenistä, odottavat pienen poikansa kanssa Ruotsin päätöstä vastaanottokeskuksessa Örebrossa.

– Se mikä meitä odottaisi Venäjällä, on monin verroin pahempaa [kuin vastaanottokeskuksessa asuminen], sanoo Knedljakovski SVT:lle.

Molempia taitelijoita on ahdisteltu venäläisessä mediassa ja molemmat on hakattu kadulla.

Sotshissa olympialaisten yhteydessä kuvatun videoperformanssin jälkeen Džanjan sai potkut apulaisprofessorin virastaan.

Knedljakovskij sai puolestaan 15 päivän vankeustuomion huliganismista, kun hän kiinnitti ristin Neuvostoliiton salaisen poliiisin perustajan Feliks Dzeržinskin muistomerkkiin.

Oikeudenkäynti kesti kuusi minuuttia. Pariskunnan mukaan he pakenivat Ruotsiin sen jälkeen kun poliisi oli uhannut tehdä heidän pojastaan orvon. Heillä oli viisumit, koska he olivat aiemmin osallistuneet taidenäyttelyyn Ruotsissa.

Pussy Riot ryhmä tuli kuuluisaksi sen jälkeen, kun kolme sen jäsentä tuomittiin vankeuteen Vladimir Putinia arvostelleen performanssin esittämisestä Kristus Vapahtajan Katedraalissa Moskovassa 2012.