1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamun ajokeli voi olla jopa erittäin vaarallinen – vetistä lunta humahtaa jopa 10 senttiä

Sää aiheuttanee viikon kuluessa tuhansia sähkökatkoksia, sähköyhtiöstä kerrotaan.

sää
auton sivupeili ja luminen maantie
Ismo Pekkarinen / AOP

Aamulla lunta sataa lähes koko maassa ja sää on lauhtunut, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Keski- ja Pohjois-Lapissa on vielä poutaa ja pakkanen on aluksi kireää.

Aamun työmatkaliikenteessä kannattaa varautua jopa erittäin huonoon ajokeliin. Osassa maata sataa tänään lunta yli 10 senttimetriä.

keskiviikon varoituskartta
Yle

Keskiviikkoillan aikana lännestä saapuu uusi sadealue, jonka sateet tulevat etelässä vetenä, pohjoisempana räntänä ja lumena.

Vesisateet väistyvät Etelä-Suomen yltä itään torstaipäivään mennessä. Lapissa lumisade jatkuu. Lämpötilan nollaraja yltää Etelä-Lappiin ja pohjoisestakin kireimmät pakkaset hellittävät.

Liikennepäivystäjä Timo Rimmi Liikenneviraston tieliikennekeskuksesta kertoo aamukahdeksan aikaan, että liikenne toimii tällä hetkellä vielä suhteellisen hyvin.

– Kyllähän tuo keli on tällä hetkellä aika haastava. Ykköstiellä ja Kehäkolmosella alkaa olemaan ruuhkaa todella paljon. Ja tietysti pöllyävä lumi haittaa nyt joka paikassa liikennettä.

Tieliikennekeskuksen tietoon ei ole toistaiseksi tullut ilmoituksia onnettomuuksista.

– Varovainen kannattaa olla ja turvavälit täytyy pitää, että näkee paremmin eteensä, Rimmi muistuttaa.

Viikonlopuksi tuhansia sähkökatkoja?

Sähköyhtiö Loiste on varautunut sään vuoksi lukuisiin sähkökatkoksiin muun muassa pelastuslaitoksen kanssa.

– Viikonloppu on sään kannalta sellainen, että odotetaan useampia tuhansia sähköttömiä talouksia. Voidaan puhua jopa viidestätuhannesta sähköttömästä asiakkaasta, kertoo viestinnän asiantuntija Johanna Sumala.

– Erittäin suurin joukoin on varauduttu. Toki olemme varautuneet koko verkkoalueella, mutta lähinnä Ylä-Kainuu ja Sotkamo ovat pahimmat alueet.

Myös sähköyhtiö Caruna on varautunut sään vuoksi, ja yhtiössä seurataan tilannetta. Pohjois-Suomessa on jo nyt ilman sähköä reilut tuhat asiakasta. Saman verran on sähköttömiä asiakkaita on Lounais-Suomessa.

– Hankalin tilanne on Pohjois-Suomessa. Siellä tehdään tosi paljon töitä, että saataisiin katkoja hoidettuja. Lumi aiheuttaa hankaluuksia siellä, kertoo viestintäpäällikkö Anna-Maria Halle.

– Lounais-Suomessa katkoja aiheuttaa kova tuuli, puita on kaatunut linjoille sen vuoksi.

Juttua päivitetty 24.1.18 kello 7.54: Lisätty liikennekeskuksen antamat tiedot.

Juttua päivitetty 24.1.18 kello 10.05 Lisätty sähköyhtiöiltä saadut tiedot.

keskiviikon sää
Yle
Lue seuraavaksi