Vahtimestarit ja siivoojat syyttävät Helsingin yliopistoa "sopimusshoppailusta" – työnantajajärjestö kiistää

Työnseisauksessa on mukana jopa sata henkeä. Se kestää koko päivän. Työnantaja pitää lakkoa laittomana.

työnseisaukset
Helsingin yliopisto.
Ammattiliitto JHL syyttää Helsingin yliopistoa "räikeästä sopimusshoppailusta".Tiina Jutila / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään kuuluvat vahtimestarit, siivoojat ja kiinteistöhuollon työntekijät eivät saavu työpaikalleen Helsingin yliopistolle tänään keskiviikkona, JHL kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Työnseisauksessa on mukana Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluyhtiön JHL:läinen henkilökunta, ja se kestää koko päivän.

JHL:n mukaan työntekijät osoittavat mieltä yliopiston aikeille vaihtaa nykyinen työehtosopimus halvempaan ja työntekijöille huonompaan. Työntekijät ovat menettämässä vuodessa jopa useita satoja euroja, ammattiliitto sanoo.

– Helsingin yliopisto yhtiöitti kiinteistötoimensa vuoden 2018 alussa. Nyt se on vaihtamassa yksipuolisella ilmoituksella nykyisen työehtosopimuksen työntekijöille huomattavasti heikompaan sopimukseen, tiedotteessa todetaan ja kärjistetään, että kyse on "räikeästä sopimusshoppailusta".

Helsingin yliopiston ammattiosasto JHL:n luottamusmies Katja Merinen kertoo Ylelle, että työnseisaukseen on osallistumassa noin sata työntekijää.

Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluyhtiön toimitusjohtaja Antti Mäntynen sanoo yliopiston pitävän työnseisausta laittomana. Hänen mukaansa työehtosopimusneuvottelut ovat yhä kesken eikä työnantaja voi kommentoida niiden sisältöä.

Myös neuvottelupöydässä olevan Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer sanoo Ylelle pitävänsä lakkoa laittomana, koska yhtiön työntekijöihin sovellettava työehtosopimus on edelleen voimassa.

Hän kiistää, että neuvotteluissa olisi kyse työehtojen polkemisesta tai "sopimusshoppailusta".

– Osapuolet ovat päässeet pitkään jatkuneiden neuvotteluiden osalta monista kysymyksistä uuden talokohtaisen TESin osalta ja ehdoista sopimukseen ja löytäneet yhteisiä näkemyksiä sen osalta. Tiettyjä asioita on vielä pöydällä keskusteluissa, ja toivottavaa on, että niihin löydettäisiin ratkaisu neuvotellen.

Somer toteaa pitävänsä työtaistelun toteuttamista tässä tilanteessa erittäin valitettavana.