Puolustusvoimien komentaja haluaa varusmiespalveluksesta mahdollisimman sopivan nuorisolle – "Teemme sen laitteilla, joihin nuoret ovat jo tottuneet"

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg painotti digitalisaation merkitystä. On mietittävä, kuinka ja miten kauan varusmiehiä koulutetaan.

varusmiehet
Varusmies pelaa virtuaalikoulutusympäristössä.
Varusmies harjoitteli virtuaalikoulutusympäristössä. Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kuvaili Ylen aamu-tv:n haastattelussa puolustusvoimien tulevaisuutta.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg kävi keskiviikkona Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Koko haastattelun voit katsoa ylläolevasta videosta. Nostimme keskustelusta kolme näkökulmaa:

Varusmieskoulutuksen uudistaminen

Seuraavien kahden vuoden aikana puolustusvoimissa kokeillaan erilaisia toimintatapoja koulutusjärjestelmän eri osissa, komentaja Lindberg kertoi.

– Mitä on muutettava, oli se sitten digitalisaatio, simulaattorien käyttö, eri joukkojen varusmiehien eri tehtävät. Miten paljon heitä kannattaa kouluttaa, miten ja kauanko?

Tavoitteena on moderni koulutusjärjestelmä:

– Mahdollisimman hyvin sopiva suomalaiselle nuorisolle kohti 2020-lukua, siten, että teemme sen senkaltaisilla laitteilla ja toiminnoilla, mihin nuoret ovat jo muutenkin tottuneet, Lindberg hahmotteli.

Hankinnat

Seitsemän merivoimien alusta vanhenee, ne on tarkoitus korvata ensi vuosikymmenellä neljällä monitoimialuksella.

Samoin ilmavoimien hävittäjäkalusto vanhentuu. Uusien hävittäjien hintaa on arvosteltu. Lindberg perustelee, että kyse on siitä, millä hinnalla nykymaailmassa saa uskottavaa suorituskykyä. Hän painottaa, että hankkeet ajoittuvat vuosikymmenen ajalle.

– Jos nyt laitetaan sama osuus bruttokansantuotteesta hävittäjäkalustoon [kuin 1990-luvulla Horneteihin], se tuottaa summan, joka on 8,5 miljardia euroa. Nyt on kyse suunnilleen samasta panostuksesta, joka laitettiin Horneteihin, Lindberg puolusti hävittäjäkustannuksia.

Tänä vuonna on tarkoitus allekirjoittaa sopimus merivoimien uusien alusten rakentamisesta. Aluksiin varatuista varoista lähes puolet menee laivojen runkojen rakentamiseen Raumalla. Loput varat kuluisivat alusten järjestelmiin.

Järjestelmien toimittajasta on vielä kilpailu käynnissä. Ehdolla ovat saksalainen Atlas, ruotsalainen Saab ja maailman suurin aseteollisuuskonserni, yhdysvaltalainen Lockheed Martin.

Kybersota

Suomen puolustusvoimien kyberosaamisen tasoa komentaja pitää kohtalaisen hyvänä.

– Panostamme kyberiin, useita kymmeniä ihmisiä puolustusvoimien sisällä on siirtymässä kyberiin liittyviin tehtäviin, Lindberg sanoi.

*Lue myös: *

Presidentinvaalit innostivat poliitikot flirttailemaan jalkaväkimiinoista – "Halutaan lietsoa pelkoja"

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä – "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Ilmavoimien tuleva hävittäjähankinta nielee kymmeniä miljardeja euroja – "Ei tässä mitään vastuuttomia päätöksiä tehdä"

Maailman asemenot kasvoivat jälleen – "Tällä rahalla voisi poistaa köyhyyden, ja ratkaista ilmastonmuutoksen"