1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. osakesäästäminen

Sukanvarresta ja säästötililtä pörssiosakkeisiin – tavikset ovat hurahtaneet osakesäästämiseen

Yhä useampi palkansaaja laittaa ylimääräiset euronsa osakkeisiin. Syynä on osin osakesäästämisen helppous, osin pankkitilien korkojen pienuus.

osakesäästäminen
Helsingin pörssitalo
Jyrki Lyytikkä / Yle

Osakesijoittaminen kiinnostaa nyt entistä useampaa. Eräs syy osakesäästämiseen on varmistaa mukavampi elämä eläkkeellä.

– Kyllä se täytyy myöntää, että ajatuksena on kerätä vanhuuden varalle pientä pottia. Kun pankkien korot ovat mitä ovat, on osakesäästäminen tuottavampaa, perustelee hämeenlinnalainen Katriina Laaksonen valintaansa.

Katriina Laaksonen on ollut osakesäästäjänä jo pitkään. Terhi Siltanen Hämeenlinnasta aloitti vasta pari kuukautta sitten, mutta osittain samasta syystä.

– Kyllä se eläkeaika on mielessä ja samalla toivon, että tätä kautta jää lapsillekin sitten joskus jotain.

Nainen hymyilee
Terhi Siltanen haluaa eläkkeelle pesämunan rahastosäästämisen avulla.Antti Ruonaniemi / Yle

Osakesäästäjiä entistä enemmän

Finanssialan keskusliiton tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan rahasto- ja osakesijoittamisen suosio on lisääntynyt selvästi keväästä 2015. Osakesäästäjien toimitusjohtaja Antti Lahtinen vahvistaa, että osakesäästäminen on kasvussa ja nimenomaan tavallisten palkansaajien joukossa.

– Yksi syy on varmasti se, että osakemarkkinoilla on ollut pitkään nousua ja julkisuudessa on ollut esimerkkejä ihmisten vaurastumisesta, pohtii Antti Lahtinen.

– Toinen syy on tietysti se, että ihmiset haluavat taloudellista puskuria eri elämäntilanteiden varalle. Tietysti myös eläkeiän jatkuva nouseminen huolestuttaa. Työelämään nyt tulevat nuoret aikuiset miettivät, pääsevätkö koskaan eläkkeelle ja varautuvat jo eläkepäivien varalta, sanoo Antti Lahtinen.

Osakesäästäminen kiinnostaa entistä enemmän myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Facebook-ryhmä Sijoituskerho on kolminkertaistanut jäsenmääränsä puolessa vuodessa. Jäseniä on reippaasti yli 22 000. Ryhmässä vaihdetaan ajatuksia sijoittamisesta ja eri sijoituskohteista ja kysellään neuvoja, joiden noudattaminen on luonnollisesti aina jokaisen omalla vastuulla.

Helppoa kuin heinänteko?

Joillakin saattaa olla vieläkin mielessään kuva pörssisalista, jossa meklarit heiluvat ja huutavat sijoittaen rikkaiden varallisuutta. Meklarit ovat vaihtaneet Helsingin pörssin tiloista omiin toimistoihinsa aikoja sitten ja pörssi on jokaisella esimerkiksi älykännykässä. Osakesäästämisen suosio voikin perustua myös siihen, että nykyään se on aiempaa helpompaa.

Nainen hymyilee
Katriina Laaksonen on harjoittanut osakesäästämistä jo parikymmentä vuottaAntti Ruonaniemi / Yle

– Se on tänä päivänä helpompaa, naurahtaa yli parikymmentä vuotta osakesäästäjänä ollut Katriina Laaksonen.

– On paljon erilaisia sijoitusmahdollisuuksia, esimerkiksi rahastot. Myös neuvoja saa helposti.

Verkosta, esimerkiksi Pörssisäätiön sivuilta (siirryt toiseen palveluun), löytyy ilmaiseksi hyviä oppaita, miten ryhtyä osakesäästäjäksi. Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen muistuttaa, että osakesäästäjäksi aikovan kannattaa opetella alan perusasioita.

– Kannattaa aluksi kartoittaa realistisesti paljonko on mahdollista sijoittaa. Sen jälkeen on syytä aloittaa varovasti pienemmillä summilla.

– Jos sijoittaa suoraan osakkeisiin, pitää hajauttaa rahansa vähintään viiteen, mieluummin kymmeneen osakkeeseen. Tällöin riski pienenee. Aloittelijan ei myöskään kannata sijoittaa velkarahalla, vaikka jotkut kokeneet sijoittajat niin tekevät, neuvoo osakesäästäjien toimitusjohtaja Antti Lahtinen.

Lue seuraavaksi