Hyppää sisältöön

Helmi, 6, aloittaa pitkään odotetun puheterapian – Terapeutti istuu 600 kilometrin päässä Kemissä

Monin paikoin Suomea kärsitään kroonisesta puheterapeuttipulasta. Ensiapuna tilanteeseen kunnat tarjoavat verkossa suoritettavia opetusjaksoja sekä toiselta puolen Suomea annettavaa etäpuheterapiaa.

Esikoululainen Helmi aloittaa etäpuheterapian. Terapeutti on Kemissä ja Helmi Lappeenrannassa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Penttilän perheen esikoululainen tulee uteliaana vieraita vastaan ja kertoo nimensä selkeästi: "Helmi". H-kirjain ja -äänne ovat Helmin suosikkeja, myös f-äänne on helppo. Äiti kertoo, että konsonantit menevät Helmillä vielä toisinaan sekaisin. Silloin kissasta tulee tissa ja sukasta tulee kukka.

Helmillä oli syntyessään kovan suulaen halkio, jolla on ollut vaikutusta Helmin puheeseen. Perhe asuu Lappeenrannassa, mutta Helmin halkiota on hoidettu Töölön sairaalassa Helsingissä. Nimenomaan Töölössä kiinnostuttiin Helmin puheenkehityksestä.

– Helmi oli 3-vuotias, kun Töölössä kysyttiin, mitä tytön puheesta sanottiin 2-vuotiskontrollissa. Vastasin, ettei mitään sellaista kontrollia ole ollutkaan, muistelee äiti Liisa Penttilä.

Tuon jälkeen Helmi on ollut useita kertoja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten puheterapiajonossa. Tällä viikolla alkaa pitkään odotettu etäpuheterapia. Tosin se on 660 kilometrin päässä Kemissä (siirryt toiseen palveluun).

_Juttu jatkuu kuvan jälkeen. _

Helmi Penttilä haluaa puheterapiassa oppia r-kirjaimen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

R- ja s-viat selätetään kotikoulussa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on kärsinyt kroonisesta puheterapeuttipulasta perustamisestaan lähtien. Puheterapeuteista on ollut pulaa lähes kaikkialla Suomessa jo pitkään. (siirryt toiseen palveluun)

Puheterapeuttiliiton toiminnanjohtaja Heta Piirron mukaan näköpiirissä ei ole muutosta parempaan.

Eksote osti asiakkailleen vuonna 2017 ensimmäiset lisenssit verkossa toimivaan Äännekouluun. Kyseessä on puheterapeutti Katja Kosken perustama Äännekoulu. Koululla on yrityksen verkkosivujen mukaan asiakkaana yli 50 kuntaa Suomessa.

_Artikkeli jatkuu videon jälkeen. _

Penttilän perhe lukee kuvakirjaa sohvalla.
Katso tv-juttu Penttilän perheen tilanteesta. Yle uutiset Kaakkois-Suomesta vieraili paikalla.

Tänä vuona Eksote ostaa asiakkailleen lisenssejä noin 20 000 eurolla. Saman verran rahaa menee etäpuheterapian hankintaan. Sosiaali- ja terveyspiiri on jo pitkään ostanut kaiken alueelta saatavan yksityisen puheterapian. Oma väki keskittyy alkuarviointien tekemiseen.

Verkossa käytävän äännekoulun avulla selätetään lasten äännevirheitä. Tämäkin terapiamuoto vaatii vanhemmalta aktiivista osallistumista terapiaan. Äännekoulu toimii niin, että perheet tekevät itsenäisesti annettuja harjoitteita. Edistymistä seurataan videoiden avulla.

Helsingissä maksetaan joissakin paikoissa lähes tuhat euroa vähemmän, mitä me tarjoamme.

Tuomas Yliruka, Eksote

Tällä hetkellä Eksoten yhdeksästä puheterapeutin toimesta vain kuusi on täytetty. Näistäkin kuudesta yksi ihminen on virkavapaalla.

Maakuntaan koetetaan jatkuvasti palkata uusia puheterapeutteja, mutta tähän saakka vain harva on halunnut muuttaa Lappeenrantaan. Loppuvuodesta 2017 Eksote löysi kaksi uutta puheterapeuttia, mutta heistä toinen perui tulonsa kaksi päivää ennen työn alkamista.

– Palkkamme on kilpailukykyinen. Helsingissä maksetaan joissakin paikoissa lähes tuhat euroa vähemmän, mitä me tarjoamme, kertoo Eksoten palvelupäällikkö Tuomas Yliruka.

Ylirukan mukaan ainoa keino parantaa surkeaa tilannetta on lisätä roimasti alan opiskelupaikkoja.

Nyt esikoululainen Helmi Penttilä pääsi lopulta aloittamaan ensimmäisen puheterapiajaksonsa nelivuotiaana. Kyse oli kymmenen kerran käynnistä Eksoten maksamalla yksityisellä palveluntarjoajalla.

– Siitä oli silloin suuri apu. Saimme kotiin ja päiväkotiin keinoja auttaa Helmiä puheen kanssa. Avun olisi vain pitänyt tulla paljon aiemmin, summaa äiti Liisa Penttilä.