Epäilyt uudesta kaasuiskusta Syyriassa saaneet USA:n ja Venäjän sanaharkkaan – Tillerson: "Venäjä on vastuussa"

Venäjä pitää syytöksiä järjettöminä ja haluaisi perustaa uuden tutkimusryhmän selvittämään kemiallisia iskuja, USA pitää suunnitelmaa huonona.

Syyria
Rex Tillerson
Rex TillersonIan Langsdon / EPA

Epäilyt uudesta kemiallisesta iskusta Syyriassa ovat saaneet Yhdysvallat ja Venäjän julkiseen sanaharkkaan. Iskun epäillään tapahtuneen kapinallisten hallitsemassa Itä-Ghoutassa maanantaina.

Yhdysvaltojen ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan iskussa epäillään käytetyn klooria. Yhdysvaltojen tietojen mukaan 21 ihmistä sairastui. Syyrian valtiollinen tv-kanava on sanonut syytösten olevan valhetta.

Tillerson syytti tiistaina (siirryt toiseen palveluun) Pariisissa pidetyssä konferenssissa Venäjän kantavan vastuun Syyriassa tapahtuvista kemiallisista iskuista.

– Kuka ikinä iskut tekikin, vastuu niistä on loppujen lopuksi Venäjän, Tillerson sanoi. Yhdysvallat on myös syyttänyt Venäjää kemiallisten iskujen puolueettoman tutkinnan vaikeuttamisesta.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov on kutsunut syytöksiä "valheellisiksi ja petollisiksi". Venäjä itse on ilmoittanut haluavansa perustaa "uuden, puolueettoman tutkimuselimen" selvittämään kemiallisia iskuja.

Yhdysvallat on tyrmännyt aloitteen, ja esimerkiksi venäläinen Ria Novosti on vihjannut (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvallat ei välttämättä halua iskuja selvitettävän puolueettomasti.

Syyrian rauhanneuvotteluiden on määrä jatkua Genevessä tällä viikolla.

Aiheesta muualla:

US blames Russia for Syria chemical weapons attacks (siirryt toiseen palveluun)

U.S. Blames Russia for Allowing Alleged Chemical Attack Against Civilians in Syria (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP