Ruotsin radio: Nordean muutto Suomeen voi vielä peruuntua

Ruotsalaisalaisasiantuntija ei usko Nordean lähtöön Ruotsista, suomalaisprofessorin mielestä väite on "ruotsalaisten viimeinen, epätoivoinen yritys estää muutto".

Nordea
Nordean lippu.
Derrick Frilund / Yle

Finanssikonserni Nordean pääkonttorin muuttoa Tukholmasta Helsinkiin on ehdottanut Nordean hallitus, mutta asiasta päättävät osakkeenomistajat yhtiökokouksessa 15. maaliskuuta.

Muuttopäätökseen tarvitaan äänten määräenemmistö – kaksi kolmasosaa.

Jotta muuttopäätös menisi läpi yhtiökokouksessa, päätöksen taakse tarvitaan käytännössä lähes kaikki vähänkään suuret omistajat. Nordean omistuspohja on hyvin pirstaleinen (siirryt toiseen palveluun). Suurin omistaja Sampo-konserni omistaa Nordeasta runsaat 20 prosenttia. Sammon jälkeen toiseksi suurin omistaja Nordea Fonden omistaa alle neljän prosentin siivun Nordeasta.

Ruotsin radion uutistoimitus Ekot on keskustellut useiden suuromistajien kanssa muutosta, mutta Sammon lisäksi yksikään niistä ei tässä tilanteessa halua avoimesti kertoa kantaansa. Omistajat kommentoivat, että ne parhaillaan laskeskelevat Nordealle koituvia kustannuksia Suomessa verrattuna Ruotsin kustannustasoon.

"Muuton perustelut hataralla pohjalla"

Ruotsin radion (siirryt toiseen palveluun) haastattelema analyytikko ei usko, että muutto toteutuu. Perustelut muuton puolesta ovat hataralla pohjalla, Ruotsin finanssianalyytikkojen yhdistyksen puheenjohtaja ja Remium-yrityksen pääanalyytikko Peter Malmqvist sanoo.

– Ruotsi on tässä se iso maa ja pääkonttori on aina ollut Ruotsissa. Yritysstrategisesta näkökulmasta katsottuna muuttoa voi perustella lähinnä entistä pienemmillä vakausmaksuilla Ruotsin valtiolle.

Björn Wahlroos on sekä Nordean että Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtaja. Erityisesti Wahlroosin valtapiiri Nordeassa on ajanut muuttoa Suomeen, joka kuuluu EU:n pankkiunioniin, toisin kuin Ruotsi. Pankkiunionissa Nordean hallitus katsoo voivansa ennakoida paremmin valtion sääntelyä pankkitoiminnalle.

Muuttopuheet saivat tuulta purjeisiinsa siitä, että Ruotsin hallitus suututti Nordean viime kesänä ilmoittaessaan pankin maksettavaksi koituvien vakausmaksujen korottamisesta.

"Nordean hallitus ei toimi tyhjiössä"

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Vesa Puttonen pitää ruotsalaisten puheita "viimeisenä, epätoivoisena yrityksenä estää muutto".

– Eihän Nordean hallitus toimi missään tyhjiössä. On itsestään selvää, että se on käynyt asian läpi suurimpien omistajiensa kanssa.

Puttonen sanoo, että jos yhtiökokous ei hyväksyisi muuttopäätöstä, se olisi suoranainen epäluottamuslause Nordean hallitukselle. Tähän Puttonen ei siis usko.

Nordea julkaisee viime vuoden tuloksensa torstaina. Nordea ei kommentoi muuttoasiaa ennen tuloksen julkistusta.

Lue myös:

Ruotsissa ja Tanskassa harmiteltiin Nordean päätöstä ja arvailtiin pankin tulevia suunnitelmia

Nordea nosti jälleen kasvuennustettaan – koulutusjärjestelmän ongelmat tulevaisuuden huolena