Analyysi: Matti saa mennä – Ministeri hylkäsi vanhan soutukaverinsa ja teki helpon ratkaisun

Oikeusministeriö tiedotti tänään, että se haluaa irtisanoa valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen. Toisenlainen ratkaisu olisi ollut paljon hankalampi.

Valtakunnansyyttäjä
Matti Nissinen (vas.) ja Antti Häkkänen.
Matti Nissinen (vas.) ja Antti Häkkänen.Yle / AOP

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen työpäivä katkesi vuosi sitten helmikuussa toimittajan puhelinsoittoon.

Nissiseltä kysyttiin kommenttia syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin. Mediaan oli vuotanut tieto siitä, että syyttäjälaitos on hankkinut johtamiskoulutusta Deep Lead Oy:stä, jonka valtakunnansyyttäjän veli on perustanut. Kaiken lisäksi valtakunnansyyttäjä itse oli ollut hankkimassa tuota koulutusta syyttäjälaitokseen.

*Alkoi ainutlaatuinen *esitutkinta, joka päätyi ainutlaatuiseen oikeudenkäyntiin. Maan ylin syyttäjä istui marraskuussa korkeimmassa oikeudessa syytettyjen penkille. "Tästä tulee viheliäinen päivä", valtakunnansyyttäjä sanoi toimittajille, kun marssi kohti oikeussalia.

Viheliäinen oli tuomiokin.

*Valtakunnansyyttäjä tuomittiin *tahallisesta virkarikoksesta. Hän oli ollut esteellisenä hankkimassa koulutusta syyttäjälaitokselle. Tuomio ei ollut yllätys. Nissinen oli myöntänyt jo viime keväänä julkisuudessa toimineensa ajattelemattomasti. Hän myös sanoi tuolloin, että esteellisyysnäkökulma ei tullut mieleen, kun koulutusta hankittiin.

Suuri kysymys tässä kaikessa on, miksi Nissinen ei tajunnut esteellisyyttään. Sitä häneltä kysyttiin korkeimmassa oikeudessa moneen kertaan. Sitä kysyin myös minä, kun tapasin Nissisen jokin aika sitten kahden kesken.

“Miten sinä et ihan oikeasti sitä ajatellut?”

“Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, minä en sitä silloin ajatellut”, sanoi Nissinen korkeimmassa oikeudessa ja kahden kesken minulle. Moni yllättyi, kun Nissinen halusi jatkaa virassaan virkarikostuomionsa jälkeen.

Nissisestä tuli taakka oikeusministeriölle ja tuoreelle oikeusministerille. Nissisen erovaatimukset voimistuivat viikko viikolta. Helsingin Sanomien kyselyyn (siirryt toiseen palveluun) vastasi lähes joka toinen Nissisen alainen. Heistä lähes 80 prosenttia katsoi, ettei Nissinen voi jatkaa virassaan. Samaa mieltä on ollut muutama oikeusoppinutkin.

Oikeusministeri Antti Häkkänen joutui vaikean paikan eteen. Oikeusministerit kun eivät joka viikko Suomessa joudu miettimään, annetaanko valtakunnansyyttäjälle kenkää. Häkkänen päätyi virkamiestensä kanssa esittämään Nissisen irtisanomista. Päätöksen perustelut kuullaan torstaina, mutta päätös oli lopulta helppo.

Oikeusministerin olisi ollut huomattavasti vaikeampi perustella sitä, miksi valtakunnansyyttäjää kohdellaan samalla tavalla kuin Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtajaa. Hänet tuomittiin vuonna 2013 kahdesta lahjusrikkomuksesta. Oikeusministeriö katsoi tuolloin, että hän saa jatkaa virassaan.

Oikeusministeri Häkkänen ei halunnut itselleen tulevaisuutta, jossa hän joutuisi kerta toisensa jälkeen selittelemään, miksi valtakunnansyyttäjä voi jatkaa virassaan. Toisaalta virkarikoksesta tuomittu valtakunnansyyttäjä olisi kieltämättä ollut melkoinen titteli. Ja sellainen Nissiselle olisi tullut, jos hän olisi virassaan jatkanut. Monen mielestä valtakunnansyyttäjän tuomio on myös vienyt luottamusta syyttäjälaitokselta.

*Hallitus päättää *Nissisen erosta virallisesti huomenna. Ellei joku ministerikollega ala hankalaksi, oikeusministerin ehdotus on läpihuutojuttu valtioneuvostossa.

Potkut tulee ja Matti saa lähteä.

Siinä ei auta edes se, että Häkkänen ja Nissinen istuivat joskus vuosia sitten samassa veneessä Sulkavansoudussa.

Lue myös:

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen: En kommentoi tänään irtisanomista (siirryt toiseen palveluun)

Professori: Esitys valtakunnansyyttäjän irtisanomisesta odotettu ratkaisu