Luottamus someen laskussa, ainakin Britanniassa – perinteisellä medialla menee paremmin

Joka viides kyselyyn vastannut sanoi, ettei halua lainkaan seurata uutisia.

sosiaalinen media
Facebookin logo kuvattuna linssin läpi.
Yli puolet tutkimukseen vastanneista katsoi somen käyttävän hyödykseen ihmisten yksinäisyyden tunnetta.Ritchie B. Tongo / EPA

Facebookin ja Twitterin kaltaiseen sosiaaliseen mediaan luotetaan Britanniassa entistä vähemmän, ilmenee vuosittain tehtävästä arvostetusta Edelman Trust Barometer -kyselytutkimuksesta. Siitä uutisoivat esimerkiksi BBC (siirryt toiseen palveluun) ja The Independent.. (siirryt toiseen palveluun)

Yli kaksi kolmasosaa briteistä epäilee, ettei sosiaalinen media tee tarpeeksi estääkseen ääriajattelua ja kiusaamisen kaltaista laitonta ja epäeettistä toimintaa alustoillaan.

Heikentyneen luottamuksen taustalla lienevät epäilyt, että sosiaalisen median omistajayritykset ovat syyllistyneet valeuutisten levittämiseen, ja näin tulleet helpottaneeksi ääriliikkeiden toimintaa ja vähätelleeksi lasten turvallisuuteen liittyviä riskejä.

Briteiltä kysyttiin myös, miten sosiaalinen media on muuttanut yhteiskuntaa. Yleinen käsitys oli, että someverkostojen kasvamisesta huolimatta moni kokee ihmisten välisten yhteyksien heikentyneen. 57 prosenttia vastaajista katsoi somen käyttävän hyödykseen ihmisten yksinäisyyden tunnetta.

Kyselyyn vastanneista 64 prosenttia oli sitä mieltä, että sosiaalisen median yhtiöiden toimintaa ei säännellä tarpeeksi. Lähes yhtä moni valitti yhtiöiden puutteellisesta läpinäkyvyydestä ja epäili, että ne myyvät salaa ihmisten henkilökohtaista dataa.

Edelman UK:n toimitusjohtaja Ed Williams tulkitsee tuloksia niin, että sosiaalisen median yhtiöiden on korjattava merkittävästi toimintaansa. Muussa tapauksessa yleisön luottamus niihin uhkaa rapautua entisestään.

Hyviä ja huonoja uutisia perinteiselle medialle

Someluottamuksen rapautumisen rinnalla perinteinen media on onnistunut kasvattamaan uskottavuuttaan. Näin on käynyt myös pelkästään netissä toimivalle uutismedialle. Perinteisen median osalta kehitys koskee niin radiota, televisiota kuin lehdistöäkin.

Luottamus perinteiseen mediaan nousi nyt 61 prosenttiin (+13 %-yksikköä) eli korkeimmalle sitten vuoden 2012. Pelkästään netissä toimivaan mediaan sanoi luottavansa 45 prosenttia vastaajista.

Valeuutiset tuottavat yhä hankaluuksia median seuraajille. Yli puolet vastaajista sanoi olevansa niistä huolissaan ja lähes kaksi kolmasosaa kertoi, ettei pysty erottamaan asiallista journaslismia ja valeuutisia toisistaan.

Huonompi asia on, että yleinen luottamus mediaan mataa 32 prosentissa. Kolmannes briteistä kertoi kuluttavansa uutisia aiempaa vähemmän. Heidän mielestään uutiset ovat joko masentavia, väritettyjä tai niillä on kätkettyjä tarkoitusperiä.

Joka viides vastaaja sanoi välttelevänsä uutisia tyystin. Tähän kaikkein kriittisimpään joukkoon kuului myös kaikkien koulutetuimpia ja hyväpalkkaisimpia brittejä.

Kyselyyn vastasi 3 000 ihmistä Yhdistyneissä kuningaskunnissa. Kolmannes heistä oli 16–18-vuotiaita.

Facebook kyselee luotettavia uutislähteitä – Asiantuntijan neuvo: "Kyllä siihen itse vastasin¨

Joko olet tilannut Ylen tiedekirjeen? Tilaa tästä ja varmista, että huomaat kiinnostavimmat tiedeaiheet.