Trump valtaa Davosin talousfoorumin – virassa oleva USA:n presidentti ei yleensä osallistu

Presidentti Donald Trump saapuu Davosiin torstaiaamuna, tapaa valtiojohtajia ja puhuu maailman talouseliitille päätöspäivänä perjantaina.

Davos
Erikoisjoukot turvavat davosin kokousta.
Laurent Gillieron / EPA

Donald Trump puhutti jo viime vuonna Davosin talousfoorumia, sillä hänen virkaanastumisestaan oli kulunut vasta muutama viikko. Ympäri maailmaa sulateltiin ja yritettiin tulkita, mitä Trump tarkoitti aggressiivisella virkaanastujaispuheellaan, jossa hän asetti Yhdysvaltojen edun kaiken päätöksenteonsa lähtökohdaksi.

Torstaina ja perjantaina presidentti Trump on jälleen keskipiste. Edeltäjistään poiketen Trump on päättänyt osallistua maailman taloushuippujen ja valtiojohtajien tapaamiseen henkilökohtaisesti.

Yhdysvaltain istuvat presidentit ovat perinteisesti jättäneet Sveitsin kokouksen väliin. Yhdysvaltoja on Davosissa edustanut korkean tason valtuuskunta, varapresidentti ja joukko avainministereitä. Edellinen Davosin osallistunut istuva presidentti oli Bill Clinton vuonna 2000.

Donald Trump ja  Steven Mnuchin.
Donald Trump ja Steven Mnuchin.Michael Reynolds / EPA

Talousfoorumin vakiokävijöiden mielestä presidentti Trump voi tuntea olevansa Davosissa omiensa parissa, vaikka yleisö on kriittinen. Davosin osallistujat tunnetaan vapaakaupan puolustajiksi, mutta myös edistyksellisen ja työntekijöitä puolustavien puheiden pitopaikaksi. Joka tapauksessa Trump saa puhua kieltä, johon on elämänsä aikana tottunut. Hän tavoittaa kertaheitolla yleisön, joka janoaa lisätietoja Trumpin talouslinjoista, protektionismista, veropolitiikasta ja kansainvälisten kauppasopimusten tulkinnasta.

Trumpin mukana matkustaa huomattavan suuri ministerivaltuuskunta, jota johtaa talousministeri Steven Mnuchin.

Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway sanoi konservatiivisen Fox-uutiskanavan haastattelussa tiistaina, että Trump lähtee Davosiin hyvin varmana eikä pelkää tavata häneen hyvin eri tavoin suhtautuvia poliittisia ja bisnesmaailman johtajia.

Kansainvälistä vapaakauppaa ovat Davosissa jo avajaispäivänä puolustaneet mm. Intian pääministeri Narendra Modi ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Davosin kongressikeskus.
Gian Ehrenzeller / EPA

Harvat ja valitut kahdenkeskisiin tapaamisiin

Presidentti Trumpin torstai-päivää Davosissa hallitsevat muutamat kahdenkeskiset tapaamiset.

Trump neuvottelee Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa. Keskustelua riittää niin brexitistä kuin myös Trumpin päätöksestä jättää sivuun Yhdysvaltain uuden suurlähetystön vihkiäiset. Muodollinen syy oli Trumpin ärtymys vanhan lähestystörakennuksen matalasta kauppahinnasta.

Toisen näkemyksen mukaan Trump ei halunnut kohdata Lontooseen suunniteltuja massiivisia mielenosoittajien joukkoja.

Torstaina Trump tapaa myös Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun. Trumpin hallinto tunnusti joulukuussa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Johtajien tapaaminen vahvistaa maiden suhteita entisestään.

Torstai-illan huipennus on Trumpin isännöimät illalliset valikoidulle joukolle eurooppalaisia yritysjohtajia, joita presidentti tulee rohkaisemaan tekemään investointeja Yhdysvaltoihin, viestittävät Trumpin ministerit ja talousneuvonantajat.

Perjantaina Trumpin keskustelukumppanilla on toisenlainen asenne. Puhe-etäisyydelle asettuu Afrikan Unionin uusi johtaja, Ruandan presidentti Paul Kagame. Hänen odotetaan esittävän Trumpille paheksunnan tämän puheista, joissa Trumpin sanotaan kuvanneen köyhiä Afrikan valtioita ''persläpimaiksi''. Trump on kiistänyt asian.

Mielenosoittajia Zürichissä
Mielenosoittajia Zürichissä 23. tammikuuta.Philippe Desmazes / AFP

Perjantain huippukohta on Trumpin puhe Davosin talousfoorumissa. Puheen ydin on selventää Amerikka ensin -politiikkaa.

Trump lentää tämän jälkeen takaisin Washingtoniin. Siellä häntä odottaa puoliso, rouva Melania Trump, joka viime hetkillä perui lähtönsä Davosiin.

Suomesta Maailman talousfoorumin kokoukseen osallistuu ulkoministeri Timo Soini (sin.). Hän matkustaa Davosiin keskiviikkona ja palaa perjantaina.

Jutun lähteina käytetty The Washington Post (siirryt toiseen palveluun), The Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun)

Aiheesta muualla:

Reasons why Donald Trump decided to take the Davos stage (siirryt toiseen palveluun)