Hyppää sisältöön

Tutkija: "Toinen kierros olisi aikamoinen ihme" – Niinistön kannatus laski, Väyrynen ja Huhtasaari tasoissa kolmantena

Haavisto, Huhtasaari ja Kyllönen saivat vahvistusta omien puolueidensa kannattajilta, Väyrynen keräsi uutta kannatusta monelta suunnalta.

Tulosten summa on 101 eikä sata prosenttia, koska desimaalit on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kolme päivää ennen presidentinvaaleja Sauli Niinistön etumatka on edelleen tukeva, vaikka kannatus onkin laskenut yhdeksän prosenttiyksikköä.

Valitsijayhdistyksensä ehdokkaan Niinistön 63 prosenttia riittäisi yhä selvästi ensimmäisellä kierroksella läpimenemiseen vaadittavaan yksinkertaiseen enemmistöön.

Mittauksen toisen, vihreiden Pekka Haaviston kannatus nousi 14 prosenttiin. Jaetulla kolmossijalla ovat perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja valitsijayhdistyksensä Paavo Väyrynen, kummallakin kuusi prosenttia. Yhteensä kahden EU-kriittisen populistiehdokkaan kannatus on siis 12 prosenttia.

Vastanneista 20 prosenttia ei kertonut kantaansa.

Niinistön etumatka on poikkeuksellisen iso, kun ottaa huomioon, että vaalit ovat lähellä, arvioi Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tutkija Sami Borg.

– Meillä ei aikaisemmin ole ollut tällaista asetelmaa, jossa kaula seuraavaan ehdokkaaseen on näin selvä, Borg sanoo.

Myös Tarja Halonen sai istuvana presidenttinä vuoden 2006 vaalien ensimmäisissä mittauksissa selvästi yli 50 prosentin kannatuksen, mutta se suli, kun vaalit lähestyivät.

Toinen kierros vaakalaudalla

Kysely tehtiin yhtä aikaa ennakkovaalien kanssa, joissa äänensä antoi yli 1,5 miljoonaa suomalaista. Sami Borgin mukaan toinen kierros on mahdollinen vain, mikäli varsinaisen vaalipäivän äänet poikkeavat hyvin paljon ennakkoon annetuista.

– Toinen kierros olisi aikamoinen ihme, mutta täysin mahdotonta se ei ole. Tilanne voi vielä muuttua vaalipäivään mennessä mutta vaalipäivän tuloksen pitäisi muuttua erittäin paljon, Borg arvioi.

Myös mahdollisella toisella kierroksella Niinistön kovin haastaja olisi Pekka Haavisto, häntä äänestäisi toisella kierroksella 20 prosenttia vastanneista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Paavo Väyrystä, SDP:n Tuula Haataista ja vasemmistoliiton Merja Kyllöstä äänestäisi toisella kierroksella 11 prosenttia, Huhtasaarta kymmenen, keskustan Matti Vanhasta yhdeksän ja RKP:n Nils Torvaldsia viisi prosenttia.

Kannattajien kotiinpaluu

Niinistön kannatusmenetys ja muiden ehdokkaiden nousu johtuu osin äänestäjien paluusta oman puolueensa leiriin.

Vihreistä 59 prosenttia ilmoittaa nyt äänestävänsä Haavistoa, kun tammikuun alussa luku oli 49 prosenttia. Perussuomalaisten kannattajista Laura Huhtasaarta aikoo äänestää 58 prosenttia, aikaisemmin Huhtasaaren takana oli heistä tasan puolet.

Paavo Väyrynen kerää kannatusta melko tasaisesti eri puolueiden äänestäjiltä. Sinisten kannattajista 26 prosenttia ilmoittaa äänestävänsä Väyrystä ja 27 Huhtasaarta.

Jaetulla neljännellä sijalla ovat keskustan Matti Vanhanen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen, joka kiri SDP:n Tuula Haataisen ohi. Kumpaakin kannattaa neljä prosenttia.

Vasemmistoliiton kannattajista Kyllöstä ilmoitti tammikuun alussa äänestävänsä 26 prosenttia, nyt hänen takanaan on heistä 42 prosenttia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Demarit ja keskusta tukevat Niinistöä

Niinistön lisäksi suosiotaan menetti Tuula Haatainen, joka on nyt kahden prosentin kannatuksella RKP:n Nils Torvaldsin kanssa viimeisenä.

SDP:n kannattajista vain 16 prosenttia ilmoitti äänestävänsä Haataista, enemmistö on Niinistön takana. Sama pätee keskustan kannattajiin, joista 23 prosenttia aikoo äänestää oman puolueen ehdokasta Matti Vanhasta.

Torvaldsia tukee RKP:n kannattajista 14 prosenttia. Myös jonkin verran kokoomuksen kannattajia on siirtynyt tammikuussa Torvaldsin taakse.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

_11:20: Kuvatekstiin lisätty, että kyselyn tulosten summan syynä on lukujen pyöristys. _

11:35 Lisätty grafiikka presidenttiehdokkaiden kannatusvaihtelusta Ylen mittauksissa.

Lue myös: