Trump: "Vastaan mielelläni Venäjä-tutkintaa johtavan Muellerin kysymyksiin – valan vannoneena"

Robert Muellerin johtamassa tutkinnassa selvitetään, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja juonitteliko Trumpin kampanjakoneisto Venäjän kanssa. Aiemmin Trump on kutsunut tutkintaa noitavainoksi.

Trump sanoo nyt vastaavansa mielellään Muellerin kysymyksiin. Kuva: AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo olevansa valmis vastaamaan valan vannoneena Venäjä-tutkintaa johtavan erikoissyyttäjän Robert Muellerin kysymyksiin.

Trump kertoi asiasta toimittajille Valkoisessa talossa.

– Odotan sitä itse asiassa, haluaisin tehdä sen valan nojalla.

Presidentti vihjasi, että Muellerin kuulustelu voisi olla seuraavan kahden tai kolmen viikon aikana. Trump on aiemmin kritisoinut laajaa tutkintaa kutsumalla sitä muun muassa noitavainoksi.

"Ei vehkeilyä venäläisten kanssa"

Trump toisti jälleen, ettei mitään salaliittoa venäläisten kanssa ole ollut.

Muellerin johtaman tutkinnan aineistoon sisältyy satoja tuhansia dokumentteja ja kymmeniä todistajanlausuntoja, mutta tutkinnan laajuus on muuten epäselvä.

Sen tavoitteena on kuitenkin selvittää muun muassa, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja vehkeilikö Trumpin kampanjakoneisto Venäjän kanssa. Tutkinnan fokus vaikuttaa kuitenkin siirtyneen Trumpin nimityksen jälkeiseen aikaan, johon puolestaan kuuluvat kysymykset FBI:n johtajan James Comeyn sekä kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynnin erottamisen syistä.

Flynn lähti Valkoisesta talosta viime vuoden helmikuussa. Liittovaltio poliisi FBI:n johtaja James Comey puolestaan erotettiin toukokuussa. Valkoisen talon mukaan Comey erotettiin, koska hän oli tehnyt virheitä presidenttiehdokas Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnassa. 

Myöhemmin Comey kuitenkin väitti, että Trump oli pyytänyt häntä lopettamaan Flynnin toimintaan kohdistuneen tutkinnan. Trump on kiistänyt Comeyn väitteen.

Trumpin lähipiiri kuultavana

Syyttäjä on jo haastatellut monia Valkoisen talon apulaisia ja Trumpin lähipiiriä, muun muassa tämän vävyä Jared Kushneria. Elokuussa erotettua Trumpin strategiapäällikköä ja presidentin lähintä neuvonantajaa Steve Bannonia kuullaan tutkintaan liittyen todennäköisesti vielä kuun loppuun mennessä.

Steve Bannon Kuva: Nicholas Kamm / AFP

Viime viikolla Mueller kuuli oikeusministeri Jeff Sessionsia. Sessions oli tiettävästi ensimmäinen Trumpin hallituksen jäsen, joka on ollut aiheesta kuultavana. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Sessionsia kuultiin viime viikolla useiden tuntien ajan.

Sessions on aiemmin kiistänyt jyrkästi, että Venäjä olisi vaikuttanut Trumpin vaalivoittoon. Sessions tapasi Venäjän suurlähettilään kolmesti vaalikampanjan aikana. Hän johti tiimiä, johon kuului myös vaalikampanjaan osallistunut George Papadopoulos. Sekä Papadopuolos että Michael Flynn ovat tunnustaneet valehdelleensa FBI:lle Venäjä-kytköksistään.

CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Mueller olisi kuullut jo myös James Comeyta.

Tähän mennessä neljä ihmistä on saanut syytteen Muellerin tutkinnassa, heidän joukossaan Michael Flynn sekä Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafort.

Trumpin presidentinvaalien aikainen kampanjapäällikkö Paul Manafort avusti ennen Trumpia muun muassa Ukrainan entistä presidenttiä Viktor Janukovytšia sekä Filippiinien diktaattori Ferdinand Marcosia. Kuva: Shawn Thew / EPA