Trump valmis sopimukseen siirtolaislapsista: "Unelmoijille" ehkä kansalaisuus 10–12 vuodessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa Meksikon-muurin rakentamiseen 25 miljardia dollaria.

kansalaisuus
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi valmistautuvansa tukemaan sopimusta, joka takaa niin kutsutuille "unelmoijille" eli lapsena luvattomasti maahan tulleille siirtolaisille kansalaisuuden 10–12 vuodessa.

Unelmoijilla tarkoitetaan ihmisiä, jotka ovat Daca-suojeluohjelman piirissä. Ohjelma on taannut yli 700 000:lle lapsena luvattomasti maahan tulleelle mahdollisuuden opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa.

Kyseessä on Trumpin edeltäjän Barack Obaman luomus, jonka Trumpin hallinto on halunnut lakkauttaa. Lyhenne tulee sanoista "Deferred Action for Childhood Arrivals", lapsina saapuneita koskevien toimien lykkäys.

Republikaanit ja demokraatit ovat kiistelleet ohjelmasta jo kuukausia: riita johti jopa liittovaltion hallinnon sulkemiseen lähes kolmeksi päiväksi.

Demokraatit ovat pitäneet unelmoijien suojeluohjelmaa ehtona budjetin hyväksymiselle. Vääntö pitkäaikaisesta budjetista jatkuu yhä, sillä hyväksytty väliaikaisratkaisu pitää rahahanat auki vain helmikuun 8. päivään asti.

Trumpin ulostulo saattaa heijastella sitä, että pitkäaikainen budjetti saataisiin hyväksyttyä ennen kuin hallinto ajautuu taas sulkuun.

Trump sanoi myös tahtovansa budjettiin 25 miljardia dollaria Meksikon-rajamuurin rakentamiseen.

Aiheesta lisää:

Mikä on Trumpin lakkauttama DACA? Yhdysvaltain poliitikot kiistelevät satojen tuhansien siirtolaisnuorten kohtalosta

Lähteet: STT, Reuters