Nordean tulos painui viime vuonna – konsernijohtaja von Koskull tyytymätön loppuvuoteen

Nordean tulos painui viimeisellä vuosineljänneksellä 30 prosenttia.

Nordea
Finanssikonserni Nordean Nordea Campus Helsingissä.
Kimmo Brandt / EPA

Finanssikonserni Nordean liikevoitto laski viime vuonna. Koko vuoden liikevoitto oli 3 998 miljoonaa euroa, laskua toissavuodesta 8 prosenttia.

Konsernijohtaja Casper von Koskull kommentoi tulostiedotteessa, että Nordeassa ei olla tyytyväisiä tuloskehitykseen loppuvuonna 2017.

Nordean viimeisen vuosineljänneksen tulos laski 30 prosenttia aiempaan verrattuna. Nordean liikevoitto loka-joulukuussa oli 796 miljoonaa euroa.

– Uskomme, että konsernin tulos paranee vuonna 2018. Odotamme tuottojen kasvavan hieman, kulujen pienenevän ja luottojen laadun pysyvän vakaana. Nordea on nyt aiempaa vahvempi ja vakaampi. Siksi luotan siihen, että olemme valmiita hallitsemaan riskit ja haasteet sekä hyödyntämään tulevat mahdollisuudet kotimarkkinoillamme, kommentoi Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull tulostiedotteessa.

Nordea kertoo talouden kasvaneen kaikilla sen kotimarkkina-alueilla ensimmäistä kertaa samanaikaisesti viime vuonna, ja markkinoiden olleen "vakaammat kuin kertaakaan 1960-luvun jälkeen".

– Bitcoinin arvo nousi hurjat 1 278 prosenttia, ja Itävalta laski liikkeeseen 100-vuotisen joukkolainan, jonka korko oli 2,11 prosenttia. Pinnan alla muhii paljon riskejä, joita on pidettävä silmällä, konsernijohtaja toteaa tuloskommentissaan (siirryt toiseen palveluun).

Pääkonttorin muutto ei läpihuutojuttu

Konsernijohtajan mukaan investoinnit digitaalisiin järjestelmiin nopeuttavat uusien tuotteiden ja palveluiden käyttöönottoa asiakkaille.

– Peruspankkijärjestelmän uudistaminen etenee budjetin mukaisesti ja vähentää jatkossa operatiivisia riskejä ja parantaa asiakastyytyväisyyttä. Kuluja supistetaan luomalla entistä kustannustehokkaampia rakenteita koko organisaatioon, von Koskull toteaa.

Vuosiraportin mukaan verkon kautta toteutetut tapaamiset pankin ja asiakkaiden välillä kasvoivat, ja jo joka neljäs tapaaminen pidettiin verkossa. Myös investoinnit tekoälyn kehittämiseen jatkuivat, ja pankki uskoo niiden parantavan asiakaspalvelun laatua.

Nordea ehdottaa aiempaa suurempaa osinkoa, 0,68 euroa osakkeelta. Vuodelta 2016 Nordea maksoi osinkoa 0,65 euroa osakkeelta. Yhtiön osakekohtainen tulos heikkeni 0,88 eurosta 0,75 euroon.

Keskiviikkona Ruotsin radio kertoi, että Nordean pääkonttorin muutto Suomeen ei ole läpihuutojuttu, sillä Sammon jälkeen suurimmat omistajat eivät välttämättä ole muuton kannalla.

Nordea kertoi tänään, että se ei spekuloi pääkonttoripäätöksellä, jonka yhtiökokous tekee maaliskuussa.

– Tämä pankki on eurooppalainen pankki, joka kuuluu Euroopan pankkiunioniin, ja reitti pankkiunioniin on nimenomaan Suomen kautta von Koskull sanoi puolestaan STT:lle tiedotustilaisuudessa.

Aamun sijoittaja- ja mediatilaisuudessa hän kertoi keskustelleensa muutosta useiden suurten omistajien kanssa, ja näiden suhtautuneen asiaan positiivisesti.

Nordea kertoi joulukuussa aloittavansa Suomessa yt-neuvottelut, joissa saatetaan vähentää noin 420 henkilötyövuotta. Nordealla on Suomessa noin 7 700 työntekijää.

*Lue myös *

Nordea nosti jälleen kasvuennustettaan – koulutusjärjestelmän ongelmat tulevaisuuden huolena

Nordean päästrategi osakemarkkinoista: Voi olla, että olemme menossa viimeiseen nousuun

Nordea tarjoaa 35 vuoden asuntolainaa, josta pitäisi silti selvitä 25 vuodessa

Nordea aikoo vähentää jopa yli 6 000 työtehtävää, vähennys jakautuu neljälle vuodelle