Lumenpudottaja kauhistelee taakkaa: Jopa 72 senttimetrin kerros painavaa lunta katolla

Lumitaakka uhkaa nyt rakennusten kattoja Pohjois-Karjalassa. Kovan pakkasen jälkeinen suojasää ei tiputa lumia itsestään, vaan räntä- ja vesisade jäävät lisäpainoksi katoille.

lumityöt
Lumenpudottaja omakotitalon katolla aamuhämärässä.
Lumenpudottajilla on varhain alkanut sesonkiaika.Lea Joutsensaari / Yle

LiperiTällaista talvea ei ole nähty Pohjois-Karjalassa sitten vuoden 1974. Yleensä näin paljon lunta on vasta helmi-maaliskuun vaihteessa. Lumenpudottajana talvisin työskentelevä Jari Kolehmainen on saanut tehdä pitkää päivää tammikuussa jo useita viikkoja.

Tilanne on paha, koska luonto ei tule nyt avuksi. Välillä oli kovat pakkaset, joten lumi on jäätynyt katoille kiinni ja kerrostunut vuorotellen sataneesta märästä, kuivasta ja nyt satavasta rännästä tiiviiksi patjaksi.

Ja lunta on paljon. Paikoin katoilla on jopa puolen metrin tai sitä paksumpi kerros.

– Pari viikkoa sitten mittasin 72 senttiä lunta erään talon katolta, kertoo Kolehmainen.

Neliömetri lunta katolla voi painaa monta sataa kiloa. Se on valtava taakka.

Lumenpudottaja Jari Kolehmainen

Katot kestäisivät, jos lumi olisi kuivaa ja kevyttä pakkaslunta. Mutta sään lauhtuminen muutti pyryn räntä- ja vesisateeksi, joka lisää lumen painoa huomattavasti.

– Neliömetri lunta katolla voi painaa monta sataa kiloa. Se on valtava taakka.

Tavalliset ihmiset kiipeilevät katoille ilman turvavarusteita, joten loukkaantumisvaara on olemassa. Myös kattojen rakenteet ovat vaarassa, jos jäätä tai jäätynyttä lunta yritetään poistaa pistolapion avulla.

Kolehmainen on kollegansa Matti Romppasen kanssa Liperissä pudottamassa lumia Marjut Karjalaisen omakotitalon katolta. Ensin sahataan räystäiltä valuneet lumilipat jääsahalla, sitten kiivetään katolle hyvillä valjailla kiinnittyneinä poistamaan loput lumet.

Ammattilaisellakin menee urakassa menee helposti puoli päivää, jopa pidempään. Työt aloitetaan jo aamuhämärissä, sinisessä hetkessä.

Lumenpudottaja omakotitalon katolla.
Lumenpudottaja työskentelee jo aamuhämärässä omakotitalon katolla Liperissä.Lea Joutsensaari / Yle

Talon asukas Marjut Karjalainen seuraa ammattilaisten työtä tyytyväisenä.

– Aika rankkoja tällaiset talvet. Ihmiset putoaa katoilta ja jopa kuolevat. Ei minulla ole katolle mitään asiaa, päätin teettää tämän ammattilaisella ja työllistää. Ei tarvitse pelätä parikymmentä vuotta vanhan katon kestävyyden puolesta, Karjalainen kertoo.

Kattojen, puiden ja lumitöitä tekevien ihmisten taakkaan ei ole luvassa helpotusta. Urakka alkoi jo viime vuoden puolella.

– Kun talven keli sahaa, niin todennäköisesti tällaisena tämä jatkuu, Jari Kolehmainen pohtii.