Ankara lääkäripula piinaa Loimaan seutua – johtava ylilääkäri myöntää, että tilanne on laiton

Lääkäreitä houkutellaan Loimaalle nuorten lääkäreiden palkankorotuksella.

lääkärit
Sairaanhoitaja Airi Toivola hoitaa Antti Mäkelän kättä.
Sairaanhoitaja Airi Toivola hoitaa Antti Mäkelän kättä.Minna Rosvall / Yle

Lääkäripula on ryöstäytynyt käsistä Loimaan seudulla.

Vielä alkuvuonna 2017 kiireettömän lääkäriajan sai parissa viikossa. Vuoden 2018 alussa tilanne on toinen.

– Viime viikolla meillä oli ihan täydellinen katastrofi. Meillä on kaksi virkaa täyttämättä ja kolme lääkäriä on äitiyslomalla. Sitten rävähti kolme sairauslomaa. Olemme ihan veitsenterällä, huokaa Loimaan pääterveysaseman johtava ylilääkäri Sari Koistinen.

Kiireettömien lääkäriaikojen antamisesta on jouduttu luopumaan.

– Meillä ei edes synny tietoa jonotusajasta, joten tilanne on laiton, myöntää Koistinen.

Lääkäreitä houkutellaan Loimaalle palkankorotuksella. Nuorten lääkäreiden palkkoja ollaan nostamassa noin 1 000 eurolla naapurikuntien tasolle. Toisaalta nuoret lääkärit saattavat Koistisen mielestä karsastaa pieniä asemia, jotka voidaan lakkauttaa sote-ratkaisun takia

– Toinen täyttämättömistä viroista on Oripään terveysasemalla. Kokemustemme mukaan yhden lääkärin terveysasemalle ei tahdo saada tekijöitä, kertoo Koistinen.

Oripään terveysasema
Oripään terveysasemaMinna Rosvall / Yle

Oripäässä kaivataan lääkäriä

Loimaan naapurikunnassa Oripäässä terveyspalvelut järjestetään yhteistoimintaperiaatteella Loimaan kaupungin kanssa. Terveysasemalla riittää väkeä tavallisena arkipäivänä.

Antti Mäkelä tulee vaihdattamaan vaimonsa kanssa sidettä käteen, joka on leikattu vähän aikaa sitten. Sairaanhoitaja Airi Toivola toteaa, että haava on päässyt vuotamaan aika paljon.

– Kyllähän tämän kokoisessa kunnassa pitäisi lääkäri olla edes joskus. Kesällä olisin kaivannut lääkäriä sydämen läppäleikkauksen jälkeen. Marevan-lääkityksessä auttoi onneksi sairaanhoitaja Airi Toivola, kertoo Antti Mäkelä.

Kiireelliset tapaukset ohjaan Loimaalle joko pääterveysasemalle tai sairaalaan.

Airi Toivola

Oripään kunnanhallituksen puheenjohtaja Päivi Kössi muistuttaa, että kaikki eivät pysty lähtemään Loimaalle saakka lääkäriin.

– Olisi hyvä, että saisimme lääkärin tänne edes kerran viikossa. Voisimme koota potilaita hänelle sille päivälle. Varsinkaan miehet eivät kovin helposti lähde lääkärille, ja vielä, kun täytyy lähteä Oripäätä kauemmas, pohtii Päivi Kössi.

Sairaanhoitaja Airi Toivola puhdistaa Päivi Kössin korvia.
Sairaanhoitaja Airi Toivola puhdistaa Päivi Kössin korvia.Minna Rosvall / Yle

Säännöllinen lääkärivastaanotto Oripäässä on ollut viimeksi syyskuussa. Sairaanhoitaja Airi Toivola joutuu joskus tekemään melkein lääkärin hommiakin.

– Onneksi minulla on pitkä kokemus hoitajan työstä. Tutkin potilaat niin hyvin kuin pystyn. Konsultoin Loimaan tai päivystävän lääkärin kanssa. Kiireelliset tapaukset ohjaan Loimaalle joko pääterveysasemalle tai sairaalaan, kertoo Toivola.

Lääkärivaje on ollut maltillinen Varsinais-Suomessa

Lääkäriliitto julkisti tuoreita tietoja terveyskeskusten lääkärivajeesta (siirryt toiseen palveluun)tammikuussa. Tietojen mukaan hoitoonpääsy on parantunut koko maassa kolmen vuoden aikana.

Varsinais-Suomen tilanne on melko maltillinen. Maakunnassa oli syksyllä kuuden lääkärin vaje, kun esimerkiksi Satakunnassa vaje oli 14,5. Suurinta vaje oli tutkimuspäivänä Kainuussa, Itä-Savossa, Vaasassa ja Etelä-Savossa.

Oripäässä terveysaseman potilaat saavat yhä odottaa lääkäriä. Huhtikuussa työnsä aloittaa vuokralääkäri. Johtava ylilääkäri Sari Koistinen on toiveikas sen suhteen, että palkankorotus purisi ja kuntaan saataisiin vakituinen lääkäri.

Sairaanhoitaja Airi Toivola kertoo, että palautetta tilanteesta satelee.

– Voimasanoja lentelee kyllä välillä paljon, mutta on niitäkin, jotka ymmärtävät. Tilanne on tämä eikä sille mahda mitään, pohtii Toivola.