Osa koulukuljetuksista peruuntui liukkauden takia: "Tämähän on luistinratakeli"

Kaljamaisille sivuteille ei ole ollut busseilla asiaa tänä aamuna. Ongelmat saattavat jatkua vielä iltapäivälläkin.

Liukkaat tiet
Liukas kapea sivutie talviaamuna
Maaseudun sivutiet olivat torstaiaamuna paikoin todella liukkaita.Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinnan seudulla osa maaseututeistä oli tänä aamuna niin peilikirkkaassa jäässä, ettei niillä voinut ajaa linja-autoilla.

Niinpä osa aamun koulukuljetuksista jäi ajamatta. Hämeenlinnan kaupungin joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio tiedotti asiasta aamulla.

– Kokonaiskäsitystä ei vielä ole, moniko lapsi oli ongelman piirissä, mutta ilmeisesti vain harvoja lapsia on jäänyt kokonaan pääsemättä kouluun. Liikenteenharjoittajien mukaan huoltajat ovat kiitettävästi pystyneet ajamaan lapsia kouluun sieltä, minne ei ole bussilla voinut ajaa, Kaartokallio kertoo.

Vaikeilla liikennealueilla asuu satoja koululaisia Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa. Osa yhtiöistä on lähtenyt kuitenkin ajamaan reittejä ja saanut ajettua lapsia kouluun, vaikkakin myöhässä. Vaaratilanteita ei ole tullut tietoon.

Iltapäivän koulukyyditkin voivat hankaloitua

Osa pahimmista reiteistä on ollut yksityisteitä ja osa yleisiä maanteitä.

Esimerkiksi Hämeenlinnan Kalvolassa Kutilantie ja Lintumaantie on jouduttu jättämään ajamatta, lisäksi pieniä sivuteitä. Rengossa osa Renkovahantiestä ja Jokiniementie olivat vaarallisen liukkaita. Lammilla Kuohijärven ympäristössä ja Janakkalassa Uhkoilan suunnassa joitain teitä on jäänyt ajamatta.

Liikenteenharjoittajat hoitavat kuljetuksia parhaansa mukaan, mutta liiallista riskiä ei ole kenenkään edunmukaista ottaa, kertoo joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio.

– Olemme antaneet ohjeistuksen liikenteenharjoittajille, että pakko ei ole ajaa, jos on turvallisuusriski. Lasta ei saa myöskään jättää kauas kodista, ellei ole vastaanottajaa, eli silloin lapsen on parempi odottaa koululla. Silloin toivomme, että vanhemmat pystyvät järjestämään kuljetuksen kotiin.

Iltapäivän kuljetukset siis hoidetaan, jos keliolosuhteet sallivat.

Kieli keskellä suuta liikenteessä

Pekolan liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola kertoo, että matkaan on lähdetty tänään kieli keskellä suuta.

– Tämähän on luistinratakeli niin Rengon, Turengin kuin Hauhonkin takamailla. Onneksi on lunta reunassa, mistä saa tukea.

Pekolan mukaan nyt tarvitaan nopeasti hoitotoimia sivuteille.

– Vaikka keli on aivan luistelukelpoinen eikä pahimpia ylä- ja alamäkiä ei ole uskallettu mennä, eikä ihan viimeisiä lenkkejä, niin sieltä on jotenkin päästy. Jääpinta menee nyt nopeasti sohjoksi ja alkaa murentua, kun sää lämpeni nopeasti.

"Myöhässä ollaan varmasti"

Iltapäivän liikennöinti riippuu siitä, saadaanko teille soraa tai jäistä tienpintaa rikki.

– Normaalinopeuksia ei voida mennä, myöhässä ollaan varmasti, Pekola pahoittelee.

Ajomestari Esa Vanhakoski Pekolan liikenteestä ennakoi, että iltapäivällä vuoroja luultavasti jää ajamatta.

– Iltapäivää odotetaan jännityksellä, kuinka paljon huonompaan kuntoon tiet menevät. Jos ei hiekoitusta tule, on todennäköistä, että vuoroja jää ajamatta. Me ei lähdetä riskeeraamaan matkustajien, muiden tienkäyttäjien, kuljettajan eikä kaluston turvallisuutta.

Pahoja ongelmia on ollut monin paikoin muuallakin. Esimerkiksi Heinolassa koululaisia kuljettanut bussi suistui 14-tieltä ojaan. Kyydissä oli kymmenkunta lasta, mutta kukaan ei loukkaantunut. Bussi jäi renkailleen ojaan.

Myös Kymenlaaksossa Pyhtäällä koululiikennettä on jäänyt ajamatta aamulla huonon kelin takia. Pohjanmaalla poliisi varoittaa erittäin liukkaasta kelistä, joka on aiheuttanut runsaasti ulosajoja ja ruuhkautumista.