1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. PyeongChang 2018

Pohjois-Korean olympiakiekkoilijat otettiin Etelä-Koreassa vastaan kukkakimpuin – Tuleeko kisoista Pohjois-Korean propagandashow?

Samaan aikaan, kun pohjoiskorealaiset naisjääkiekkoilijat saapuivat Etelä-Koreaan, Pohjois-Korean kerrottiin suunnittelevan Pyeongchangin olympiakisojen aatoksi näyttävää sotilasparaatia.

Pohjoiskorealaiset jääkiekkoilijat saivat tervetulokukat eteläkorealaisilta joukkuetovereiltaan. Kuva: Song Kyung-seok / EPA

Kahtatoista pohjoiskorealaista jääkiekkoilijaa kuljettava linja-auto ylitti aamulla Pohjois- ja Etelä-Korean tarkoin vartioidun rajan. Mukana bussissa oli valmentaja, huoltohenkilökuntaa ja virkailijoita.

Vakavakasvoiset naiset paksuissa toppatakeissa joutuivat raja-asemalla median piirittämäksi, mutta eivät vastanneet kysymyksiin.

Pohjoiskorealaisnaiset osallistuvat ensi kuussa järjestettäviin Pyeongchangin olympialaisiin yhteisessä joukkueessa eteläkorealaisten pelaajien kanssa.

Jääkiekkojoukkueen harjoittelupaikalla Jincheonissa, noin 90 kilometrin päässä Etelä-Korean pääkaupungista Soulista, he saivat joukkuetovereiltaan kukkakimput.

Pohjoiskorealaisurheilijat saapuivat Etelä-Koreaan tarkoin vartioidun rajan yli linja-autolla. Kuva: Pool South Korea / EPA

Alunperin pohjoiskorealaisten ei pitänyt osallistua kisoihin lainkaan – Etelä-Korean toistuvista pyynnöistä huolimatta. Poikkeusjärjestelyyn lähdettiin, kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmoitti yllättäen uudenvuodenpuheessaan olevansa kiinnostunut osallistumisesta.

Koreat sopivat asiasta loppiaisen jälkeen, ensimmäisissä keskinäisissä neuvotteluissaan kahteen vuoteen.

Sotilasparaati avajaisten aattona

Pohjois-Korea antoi torstaiaamuna harvinaisen, "kaikille korealaisille kotimaassa ja ulkomailla" osoitetun ilmoituksen, jonka mukaan korealaisten pitäisi yrittää saada aikaan läpimurto maiden yhdistymiseksi.

Ilmoituksen mukaan kaikkien korealaisten pitäisi edistää yhteydenpitoa, matkustamista ja yhteistyötä Pohjois- ja Etelä-Korean välillä.

Se lisäsi, että Pohjois-Korea "murskaa" kaikki yritykset estää Korean niemimaan yhdistyminen.

Jääkiekkoilijat saapuivat Etelä-Koreaan Pajun raja-aseman kautta. Kuva: EPA / Pool South Korea

Samaan aikaan Pohjois-Korean on kerrottu valmistautuvan suureen voimannäyttöön maan asevoimien perustamisen 70. vuosipäivän kunniaksi. Vuosipäivä on 8. helmikuuta eli Pyongchangin olympiakisojen avajaisten aattona.

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa näyttää olevan meneillään poikkeuksellisen näyttävän sotilasparaatin harjoitukset.

Kim Il-sungin aukio kaupungin keskustassa on ollut ajoittain suljettuna liikenteeltä, ja asukkaat ovat harjoitelleet jonkinlaista joukkotapahtumaa varten – 15 asteen pakkasessa.

Satelliittikuvien mukaan kaupungin laitamilla sijaitsevalle lentokentälle on koottu tavallista enemmän joukkoja ja sotilaskalustoa.

Kimin propagandakisat?

Osa Etelä-Korean oppositiosta ja oikeistosta on arvostellut kärkevästi Pohjois-Korean osallistumista Pyeongchangin olympialaisiin. Moni uskoo Kim Jong-unin käyttävän kisoja omiin propagandatarkoituksiinsa.

Eteläkorealaiset mielenosoittajat polttivat Kim Jong-unin kuvan maanantaina. Kuva: Kim Chul-soo

Oikeistolaiset ovat järjestäneet pienimuotoisia mielenosoituksia pääkaupungissa Soulissa. Maanantaina mielenosoittajat polttivat Pohjois-Korean lipun ja Kimin kuvan.

Mielenosoittajat olivat torstai-aamuna myös pohjoiskorealaisten bussia vastassa. Noin 30–40 mielenosoittajaa huusi iskulauseita ja piteli kylttiä, jossa vaadittiin Kim Jong-unin mestaamista.

Myöskään naisten yhteinen jääkiekkojoukkue ei Etelä-Koreassa ole kerännyt pelkkää kiitosta. Osa kannattajista on ollut huolissaan, että 12 uuden pelaajan mukaantulo joukkueeseen näin myöhäisessä vaiheessa on joukkuehengen kannalta vahingollista.

Suuttumusta ovat herättäneet myös kommentit, joiden mukaan pohjoiskorealaisten mukaantulo on perusteltua, koska naisten joukkueella ei olisi muutenkaan ollut mitalimahdollisuuksia.

Presidentti Moon Jae-inin sanotaan tehneen liikaa myönnytyksiä Pohjois-Korean suuntaan. Hänen kannatuksensa on laskenut selvästi.

Taitoluistelijat Ryom Tae-ik ja Kim Ju-sik saapuvat Etelä-Koreaan ensi viikolla. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Myös Yhdysvallat epäilevällä kannalla

Myös Yhdysvalloissa epäillään, että Kim yrittää kaapata kisat propagandansa välineeksi. Valkoisen talon mukaan varapresidentti Mike Pencen osallistuminen kisoihin vieraana on yritys estää tämä.

Yhdysvallat asetti tällä viikolla uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Etelä-Korean hallitus torjuu arvostelun. Etelä-Korea uskoo, että olympialaiset helpottavat jännitystä.

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset on siirretty pidettäväksi vasta olympialaisten jälkeen. Yhdysvallat on kuitenkin torjunut Pohjois-Korean vaatimuksen harjoitusten lopettamista pysyvästi vastineeksi ydin- ja ohjuskokeiden jäädyttämisestä.

Pohjois- ja Etelä-Korea ovat teknisesti yhä sotatilassa vuosina 1950–1953 käydyn Korean sodan päätyttyä rauhansopimuksen sijaan pelkkään aselepoon.

Maiden välit kiristyivät äärimmilleen viime vuonna, kun Pohjois-Korea kiihdytti pyrkimyksiään kehittää ydinase, jolla se pystyisi iskemään Yhdysvaltoihin.