1. yle.fi
  2. Uutiset

Äkillinen lauhtuminen nosti tulvapelon jälleen pintaan Kokemäenjoella: "Nyt eletään ratkaisevia hetkiä"

Kokemäenjokeen hiljattain muodostunut jääkansi on pitänyt Poria ja Huittista viime viikolla uhanneen tulvan kurissa. Jos jääkansi nyt sään lauhduttua pettää, voi vesi nousta nopeasti.

tulvat
vesi korkealla joessa
Kokemäenjoessa vesi oli korkealla jo vuoden alussa.Katja Halinen / Yle

Kokemäenjoen vedenpinta uhkaa jälleen nousta. Vaikka vettä on nyt noin kymmenen senttiä vähemmän kuin viime viikolla, ovat tulva-asiantuntijat huolissaan.

Viime viikolla tulvavesi lähestyi asuinrakennuksia Huittisissa. Silloin hyydepadon räjäyttäminen auttoi ja vesi pääsi läpi kriittisistä kohdista. Jokeen jäi silti edelleen runsaasti hyydettä.

Tällä hetkellä ely-keskuksen tulva-asiantuntija Juha-Pekka Triipponen murehtii, mitä hyyteen ja mahdollisesti liikkeelle lähtevän jääkannen yhdistelmä voi joessa aiheuttaa.

– Jos jääkannet lähtevät liikkeelle sekä syntyy hyydepatojen ja jäänlähtöpatojen yhdistelmä, on se pahin mahdollinen kauhuskenaario.

Jääkannen suojeleminen tärkeintä

Nyt eletään Juha-Pekka Triipposen mukaan kriittisiä hetkiä. Sää lauhtui viime yönä rajusti ja vettä satoi paljon. Kokemäenjoen pintaan muodostunut ohut jääkansi ei välttämättä kestä näin suurta säävaihtelua.

Tulvasuojelun kannalta jääkannen varjeleminen onkin nyt kriittisessä roolissa.

– Äkilliset virtaamanousut olisivat pahoja. Olemme pitäneet tänään jo parikin säännöstelypalaveria, jotta virtaama saataisiin pysymään tasaisena. Jääkannen varjeleminen on nyt kaikkein tärkeintä, Triipponen toteaa.

Hän kertoo, että neuvottelut ovat olleet tiukkoja. Kaikkien joen vaikutusalueella olevien järvien pitäisi osallistua talkoisiin tasapuolisesti. Vaikutusalue on laaja, sillä Satakunnan läpi kulkevaan jokeen päästetään vettä Pirkanmaalta asti.

– Tavoitteena on pitää virtaama 400 kuution nurkilla. Uskon, että silloin jääkannella olisi hyvä mahdollisuus säilyä, Triipponen toteaa.

Koko vesistö ääriään myöten täynnä

Kovin suurta pelivaraa ei Kokemäenjoen vesistön pääaltaissakaan ole. Jos järvet eivät pääse tyhjenemään jokeen, uhkaa vedenpinnan nousu niiden rantoja.

Juha-Pekka Triipponen arvelee, että tänä viikonloppuna säännöstely pysyy vielä aisoissa, mutta ensi viikolla tilanne voi olla toinen. Jos vedenpinta jatkaa nousuaan, on säännöstelyyn haettava mahdollisesti poikkeuslupia.

– Silloin puhutaan kokonaisvahinkojen minimoinnista vesistöalueilla ja vahinkoja alkaa sattua järvialueillakin. Toivottavasti siihen ei kuitenkaan päädytä.

Lue seuraavaksi