EU:n tuomioistuin: itävaltalaisaktivisti Schrems saa nostaa kotimaassaan kanteen Facebookia vastaan

Facebookia yksityisyyden rikkomisesta syyttävä Max Schrems voi oikeuden mukaan nostaa kanteen vain omasta puolestaan.

yksityisyys
Max Schrems (vas.) asianajaja Herwig Hofmannin kanssa lokakuussa 2015.
Max Schrems (vas.) asianajaja Herwig Hofmannin kanssa lokakuussa 2015.Julien Warnard / EPA

Itävaltalaisen lakimiehen Max Schremsin ja Facebookin välinen oikeuskiista jatkuu. EU:n tuomioistuin päätti torstaina, että Schrems voi nostaa kanteen kotimaassaan Itävallassa.

Kanteen mukaan Facebook ei ole suojannut kylliksi eurooppalaisten käyttäjiensä tietoja ja yksityisyyttä. Schrems sanoi jatkavansa taistelua sen puolesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Facebook oli katsonut, että Itävallan tuomioistuin ei ole kansainvälisesti toimivaltainen. Yhtiön mukaan Schrems ei ollut tavallisen kuluttajan asemassa, koska käytti Facebookia myös kanneasiansa ajamiseen.

EU:n tuomioistuin päätti, ettei Schrems menettänyt kuluttajan asemaansa. Hän voi kuitenkin nostaa kanteen vain omasta puolestaan, ei muiden.

Yhteiskanne neljä vuotta sitten

Schrems jätti yhteiskanteen vuonna 2014. Siinä vaaditaan, että EU:n lainsäätäjät ryhtyvät toimiin yksityisyyden suojaamiseksi. Kannetta joukkorahoitti noin 2 000 lahjoittajaa yli 60 000 eurolla.

Kanteen mukaan Facebook rikkoi niin sanottua Safe Harbour -sopimusta. Sopimus velvoittaa yritystä esimerkiksi kertomaan, mihin tarkoitukseen se kerää ja käyttää EU-kansalaisten tietoja.

Yhdysvaltojen laissa internetyhtiöiden on luovutettava viranomaisille tietoja käyttäjistään, kun kyse on esimerkiksi terrorismista tai vakoilusta. Laki ei suojele ulkomaiden kansalaisia, mikä tekee eurooppalaisten vakoilusta mahdollista.

Kanteen juuret ovat yhdysvaltalaisen tietovuotajan Edward Snowdenin paljastuksessa, jonka mukaan joukko yhdysvaltalaisia yhtiöitä jakoi käyttäjiensä tietoja Yhdysvaltain turvallisuuspalvelu NSA:lle.

Lue lisää:

Facebookia vastaan nostetun yhteiskanteen käsittely alkaa Itävallassa – kysymys mm. yksityisyydensuojasta

EU-tuomioistuin syynää Facebookin tietosuojakäytännöt