Suomeenkin kaavailtu amerikkalaishävittäjä F-35 saa tylyn arvion Pentagonista

Esimerkiksi koneen tietokoneohjelmistoa on jouduttu korjaamaan 31 kertaa, eikä se ole vieläkään kunnossa.

F-35-hävittäjä
Lightning II F-35
US Air Force / EPA

Uutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö on tyytymätön uuteen F-35 häivehävittäjään. Hävittäjä on ehdolla myös Suomeen ja sitä on jo tilattu moniin Euroopan maihin.

Viidennen sukupolven F-35 hävittäjiä on arvosteltu korkean hinnan vuoksi. Pentagonin testauksesta vastaavan osaston (Office of Operational Testing and Evaluation) mukaan koneita vaivaavat monet muutkin ongelmat. Esimerkiksi koneen kehitys on pysähtynyt, koska alihankkijoilta ei ole saatu varaosia.

Vakavin ongelma on se, että koneita ei saada ilmaan, silloin kun niitä tarvittaisiin. Vuoden 2014 jälkeen puolet koneista on ollut pois käytöstä, ilmenee Yhdysvaltain puolustusministeriön raportista Pentagonin johdolle ja kongressin komiteoille.

F-35 on Yhdysvaltain kallein asejärjestelmä, jota on kehitetty jo kuusitoista vuotta. Syyskuussa kone on tarkoitus saada varsinaisiin taistelukokeisiin, jotka kestävät vuoden. Alun perin taistelukokeiden piti alkaa jo vuotta aiemmin. Ilman taistelutestejä kone ei pääse sarjatuotantoon.

Pentagonissa on vaadittu kustannusten alentamista, sillä USAn armeijalle ja laivastolle kaavaillut 2 456 konetta maksavat yli neljäsataa miljardia dollaria ja päälle tulevat kolminkertaiset käyttökustannukset vuoteen 2070 mennessä. Tähän mennessä koneita on toimitettu Yhdysvalloille reilut kaksi ja puoli sataa.

Viallisia ohjelmistoja

Pentagonin raportissa todetaan, että koneen monimutkaista tietokoneohjelmistoa on jouduttu korjaamaan 31 kertaa ja siinä on edelleen vakavia puutteita. Myös laivastolle tarkoitettujen koneiden renkaat eivät ole riittävän kestäviä.

Raportissa on listattu kaikkiaan tuhatkunta koneessa ja sen tietokonejärjestelmissä havaittua puutetta. Esimerkiksi koneen toiminnalle välttämätön järjestelmä (ALIS) ei toimi kunnolla taistelutilanteessa. Osaa koneista ei myöskään saada tankattua ilmassa.

Lisäksi lentäjän kypärän näytössä on puutteita. Myös ilmasta ilmaan ja ilmasta maahan tähdättävien ohjusten ampumisessa on havaittu ongelmia.

Lue myös:

Ilmavoimien komentaja: Suomeen ostettava yli 60 parasta hävittäjää - "Muuten on päätettävä, mikä osa maasta jätetään puolustamatta"