Osaajia palkataan suoraan koulun penkiltä – Ict-ala nosteessa Pirkanmaalla

Saabin ja Patrian teknologiakeskukset muovaavat Tampereen elinkeinorakennetta.

tieto- ja viestintätekniikka
Palmikköpäinen nuori mies teknisten laitteiden äärellä.
Apulaisprofessori Taneli Riihonen TTY:stä on perehtynyt radiosignaalien kuunteluun ja häirintään.Antti Eintola / Yle

Tieto- ja viestintäteknologia on repinyt viime vuodet kasvua Pirkanmaalla. Kymmenen vuoden takaista suvantoa lukuun ottamatta toimiala on tähynnyt ylöspäin.

Ict-alan yrityksiä on nyt lähes tuhat, ja ne sijaitsevat säännönmukaisesti Tampereella. Niiden kassoissa kilisee vuosittain yli 700 miljoonaa euroa.

Saabin ja Patrian teknologiakeskukset lisäävät osaajien kysyntää entuudestaan. Katseet kohdistuvat teknilliseen yliopistoon ja korkeakouluun sekä alan yrityksiin.

Kyse on siitä, riittääkö osaajia varsinkin kun perinteinen teollisuus kilpailee ohjelmistoalan ammattilaisista.

Markus Sjölund

– Rekrytoimme sekä suoraan koulun penkiltä että kokeneempaa väkeä, liiketoimintajohtaja Pasi Niinikoski Patria Systemsiltä toteaa.

Oppilaitokset, yritykset ja tutkimuslaitokset muodostavat Tampereella verkoston, jonka sisällä liikkuu paljon hiljaista tietoa. Tähän tietoon pääsy edellyttää läsnäoloa paikkakunnalla.

– Kyse on siitä, riittääkö osaajia varsinkin kun perinteinen teollisuus kilpailee ohjelmistoalan ammattilaisista, arvioi apulaisjohtaja Markus Sjölund Tampereen kauppakamarista.

Ict-ala on Suomessa keskittynyt. Yrityksiä toimii Tampereen lisäksi pääasiassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Oulussa.