Lukio Verkatehtaalle? Kahden lukion malli pomppasi uudestaan esille Hämeenlinnassa

Kaupunginvaltuusto päätti lähes kaksi vuotta sitten, että Hämeenlinnaan perustetaan yksi suurlukio. Nyt kaupungin virkamiehet ovat nostaneet jälleen esille kahden lukion mahdollisuuden.

Hämeenlinna
Hämeenlinnan Lyseon rakennus
Lyseon lukiossa opiskelee nyt noin 500 nuorta.Hannu Harhama / Yle

HämeenlinnaHämeenlinna tekee parhaillaan suurta palveluverkkoselvitystä. Yksi sen osa on kouluverkko ja siinä päänavaajana lukioratkaisu. Asian piti olla selvä valtuuston toissavuonna tekemän päätöksen jälkeen: yli tuhannen oppilaan lukio perustetaan koulutuskeskus Tavastian tiloihin.

Kaupungin virkamiehet ovat kuitenkin ottaneet palveluverkkoselvityksessä (siirryt toiseen palveluun) (Hämeenlinnan kaupunki) esille kahden lukion mallin. Syynä on raha.

– Kun selvitimme talousarvion yhteydessä suurlukion kustannuksia, huomasimme, että ne ovat nousseet paljon alun perin suunniteltua suuremmiksi. Siksi arvioimme palveluverkkosuunnitelmassa kaikkia kiinteistöjä, kertoo Hämeenlinnan opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä.

Suoraan kysymykseen, voiko tarkastelu johtaa siihen, että valtuustolle ehdotetaan uutta ratkaisua ja kahta lukiota, Mika Mäkelä vastaa varovaisen myöntävästi.

– Olemme tuoneet kuusi erilaista vaihtoehtoa keskusteluun, eikä mikään sulje pois sitä, että uusiakin vaihtoehtoja tulee vielä tarkasteluun.

Lukio kulttuurikeskus Verkatehtaalle?

Virkamiesten esittämissä kuudessa eri vaihtoehdossa kolmessa esitetään yhtä suurta lukiota ja kolmessa on kahden lukion malli. Yhden lukion vaihtoehdoista ensimmäinen on valtuuston päättämä malli.

Kahdessa muussa lukio olisi Hattelmalan sijaan Lyseon korttelissa. Tämä vaihtoehto vaatii kalliit peruskorjaukset ja lisärakentamista.

Kahden lukion malleista ensimmäisessä lukiot jatkaisivat vanhoissa tiloissaan Lyseolla ja Kaurialassa. Toisessa mallissa Lyseon lukio jatkaisi entisissä tiloissaan ja Kaurialan lukio muuttaisi Tavastian yhteyteen Hattelmalantielle.

Kolmas vaihtoehto on radikaalein. Siinä Kaurialan lukio jatkaisi nykyisissä tiloissa tai muuttaisi Hattelmalaan ja Lyseon oppilaat siirrettäisiin kulttuurikeskus Verkatehtaalle.

– Se on tietysti erikoinen avaus, mutta meillä on tällä hetkellä puolet lyseon yläkoulun oppilaista Verkatehtaalla väistötiloissa, huomauttaa Mika Mäkelä.

– Olemme keskustelleet Verkatehtaan kanssa siitä, olisiko sinne mahdollista siirtää koko yläkoulu. Näyttää siltä, että se on mahdollista. Miksei siis yläkoulun sijaan lukion siirtäminen olisi mahdollista?

– Kun ajatellaan, että Verkatehtaalla on erilaista kulttuurin toimintaa teatterista Sibeliusopistoon, niin siellä on aikamoisia mahdollisuuksia ja synergiaetuja kulttuuripainotteiseen opetukseen. Tällaistakin mahdollisuutta kannattaa harkita, miettii opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä.

Keskiviikkona 31. tammikuuta Hämeenlinnan Raatihuoneella pidetään kaikille avoin palveluverkkoilta (siirryt toiseen palveluun) (Hämeenlinnan kaupunki).