Sijaitseeko asuntosi 800 metrin päässä uudelta metroasemalta? Sen neliöhinta on noussut länsimetron ansiosta keskimäärin 160 euroa

Asuntokannan arvo länsimetron läheisyydessä on noussut lähes 300 miljoonaa euroa, käy ilmi Helsingin kaupunginkanslian tutkimuksessa.

Länsimetro
Metron opastekyltti
Ilkka Klemola / Yle

Viime marraskuussa avattu länsimetro on jo vuosien ajan vaikuttanut asuntomarkkinoihin asemien naapurustossa, selviää Helsingin kaupunginkanslian tutkimuksessa. Tutkimuksessa asuntojen hintakehitystä tarkasteltiin vuoteen 2016 saakka.

Länsimetron välittömässä läheisyydessä sijaitsevissa asunnoissa, joissa säästö matka-ajoissa on ilmeisin, asuntojen hinnat ovat nousseet noin neljä prosenttia.

Tutkimuksen mukaan asuntojen hinnat ovat nousseet noin 800 metrin säteellä uusista metroasemista. Keskihinta tällä alueella on noussut keskimäärin 160 euroa neliöltä.

Kaupungin mukaan länsimetron asemien naapurustossa asui vuonna 2016 lähes 28 000 asukasta. Heidän asunnoissaan oli yli 1,7 miljoonaa asuinneliötä. Asuntokannan arvo on siis noussut kokonaisuudessaan lähes 300 miljoonaa euroa.

Länsimetron vaikutukset
Yle Uutisgrafiikka

Yli 800 metrin päässä metroasemilta sijaitsevien asuntojen hintoihin uusi metro ei näyttänyt vaikuttavan.

Kaupunginkanslian tutkimuksessa pystyttiin myös osoittamaan, että hintojen nousu on johtunut nimenomaan metron rakentamisesta. Kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että verrokkialueilla hintatrendit olivat samankaltaisia vielä ennen metron rakentamisen alkamista.

Tutkimuksen mukaan länsimetron rakentaminen ei ole vaikuttanut asuntojen hintoihin itämetron varrella vuoteen 2016 mennessä.

Kaupunginkanslian tutkimuksessa selvitettiin, miten asuntomarkkinat reagoivat länsimetron ensimmäisen vaiheen tuomaan kaupunkirakennemuutokseen metron rakentamisaikana tulevien asemien läheisyydessä.

Lue myös:

Kaikki raidehankkeet eivät nosta asunnon hintaa – tältä hintakehitys näyttää kehäradan, länsimetron ja Kruunusiltojen naapurissa