Sote-palvelujen valinnanvapaus on laajenemassa Kuopioon – testialueeksi ehdotetaan Petosta

Noin 15 000 kuopiolaista voi jatkossa siirtyä yksityisen palvelutuottajan asiakkaaksi osana valtion valinnanvapauskokeilua.

Kuopio
Petosen kaupunginosa Kuopiossa
Antti Karhunen / Yle

Sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu on tulossa Kuopiossa kaupunkialueen eteläosaan, Petosen ja Pitkälahden alueelle. Kaupunginhallitus käsittelee ensi maanantaina esitystä, jonka mukaan osa Pyörön terveysaseman asiakkaista voi valita yksityisen palvelutuottajan.

Kokeilun piiriin on tulossa noin 15 000 kuopiolaista. Petosella valinnanvapauskokeilu on suunnitelmissa rajata tietyn postinumeron asukkaille.

Kuopion kaupungin vastuulla olevista alueista kokeilu on alkamassa myös Riistavedellä ja Tuusniemellä. Kuopion kaupungin terveydenhuollon ja perusturvan palvelualuejohtaja Markku Tervahaudan mukaan Riistaveden ja Tuusniemen valintaa kokeilualueeksi puoltaa se, että sinne on ollut välillä hankala saada henkilökuntaa.

– Haluamme tutkia, onko muilla palveluntuottajilla halua tulla täydentämään kokonaisuutta.

Markku Tervahaudan mukaan Petosen Pitkälahti-Pyörö-alue on haluttu valinnanvapauskokeiluun, sillä Kuopiossa ei ole muita vastaavia asuinalueita. Tervahauta sanoo potentiaalisten palveluntuottajien seuranneen tilannetta ja niillä on halutessaan valmius käynnistää nopeasti oma palvelutuotantonsa.

Valinnanvapaus on kiinnostanut muualla

Muualta saatujen kokemusten perusteella Tervahauta arvioi, että vuodessa palveluntuottajaa vaihtavia on vajaasta kymmenestä prosentista lähelle 20 prosenttia.

Valinnanvapauskokeilun aikana Kuopion kaupungin oma palvelutuotanto ei muutu. Tervahauta pitää selvänä, että jatkossa rahoituspohja vähenee julkisella puolella.

– Maakuntamallin tullessa voimaan siirrytään samaan korvauskäytäntöön, olipa kyseessä sitten julkinen tai yksityinen terveysasema, sanoo Markku Tervahauta.

Valinnanvapauskokeilu alkoi Ylä-Savossa jo vuoden 2017 alussa. Yle kertoi aiemmin tammikuussa, että Pohjois-Savossa kokeiluun on tulossa mukaan tänä vuonna Kuopion eri alueiden ja Tuusniemen lisäksi myös Rautavaara, Kaavi ja Joroinen.

Ylä-Savossa valinnanvapautta on kokeiltu Kiuruvedellä, Iisalmessa, Sonkajärvellä ja Vieremällä. Kiuruvedellä kokeiluun on osallistunut 30 prosenttia asukkaista.