Ministeriön tiukka linjaus yllätti Tays Sydänkeskuksen: Sydänkeskus ei voi hoitaa valinnanvapauspotilaita Helsingin sairaalassaan

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Tays Sydänkeskus on Helsingin Sydänsairaalan pääomistaja. Jätkäsaaressa toimiva sairaala on keskittynyt hoitamaan pääkaupunkiseudulta ja muualta Etelä-Suomesta tulevia valinnanvapauspotilaita.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Sepelvaltimoiden varjoainekuvausta Helsingin Sydänsairaalassa.
Sepelvaltimoiden varjoainekuvausta Helsingin Sydänsairaalassa.Yle / Ulla Meriläinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on linjannut, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin konserniin kuuluva Helsingin Sydänsairaala Oy ei voi toimia Helsingissä kunnallisena sairaalana. Ministeriön mielestä Jätkäsaaressa sijaitseva sairaala ei voi hoitaa valinnanvapauspotilaita, koska se sijaitsee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ulkopuolella.

Ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että Helsingin Sydänsairaalan toimintaa alettiin ministeriössä pohtia uudelleen marraskuussa 2017.

– Arvioimme marraskuussa, että nykylainsäädäntö ei salli terveysaseman perustamista toisen kunnan alueelle. Silloin Siikalatvan kunta aikoi perustaa terveysaseman Oulun Mehiläisen yhteyteen. Tämä linjaus on sille jatkoa.

Keskeistä on hoitavan yksikön sijainti.

– Erikoissairaanhoitolain tarkoituksena on, että sairaalat sijaitsevat sen omistavan tai ylläpitävän sairaanhoitopiirin alueella, tulkitsee ylijohtaja Varhila.

Helsingin Sydänsairaala Jätkäsaaressa on jo puolentoista vuoden ajan tehnyt muun muassa sepelvaltimokuvauksia ja pallolaajennuksia. Se on markkinoinut toimintaansa näyttävästi pääkaupunkiseudulla.

"Meitä ei ole asiassa kuultu"

Ministeriön julkistama linjaus yllätti Tampereen Sydänkeskuksen johdon täysin.

– On yllättävää ja hämmentävääkin, että ministeriö on nyt päätynyt tällaiseen tulkintaan, sanoo Tays Sydänsairaalan ylilääkäri Kari Niemelä.

– Tietysti kunnioitamme ministeriön linjausta, mutta meitä ei ole tässä asiassa kuultu mitenkään.

Erikoissairaanhoidon potilaat ovat kolmen vuoden ajan voineet itse valita hoitopaikakseen minkä tahansa julkisen sairaalan. Tampereen yliopistosairaala perusti vuonna 2016 valinnanvapauspotilaita varten sairaalan Helsinkiin.

– Helsingin Sydänsairaalassa on hoidettu jo yli tuhat potilasta. Potilaiden kannalta päätös on harmillinen, sanoo Niemelä.

– Aiomme selvittää, onko ministeriö linjauksessaan huomioinut kaikki tulkintaan vaikuttavat seikat.

Tays Sydänsairaala tekee lisäselvityksiä yhteistyössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

Sydänsairaala tarkentaa lähetekäytäntöjään

Tays Sydänsairaala kertoo lyhyessä tiedotteessaan, että se tarkentaa välittömästi julkisen sektorin lähetekäytäntöjä.

– Kaikki lähetteet ohjataan tästä päivästä lähtien Tays Sydänsairaalaan Tampereelle, kuittaa ylilääkäri Kari Niemelä.

Kaikki Helsingin Jätkäsaareen jo hoitoajan saaneet potilaat hoidetaan normaalisti.

Jätkäsaaren sairaala on kismittänyt hyksiläisiä

Yle Uutiset kertoi tammikuun puolivälissä, että valinnanvapauspotilaiden hoito Helsingin Sydänsairaalassa on ajanut kahden suuren yliopistosairaalan sydänkeskukset törmäyskurssille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri perää Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä oikeusteitse valinnanvapauspotilaiden hoitotietoja. HUS on valittanut tietopyyntöjen epäämisestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Hyks Sydän- ja keuhkokeskuksen ylilääkäri Antti Vento kommentoi lyhyesti ministeriön linjausta.

– Tämä päätös vastaa käsitystämme nykyisen lainsäädännön mukaisesta linjauksesta.

– Päätös vaikuttaa siihen, että palvelutuotannon kustannukset ovat paremmin hallittavissa esimerkiksi ostopalvelulla, sanoo Vento.