1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaikki ahman poikkeusluvat myönnetty – saaliiksi jo neljä ahmaa

Suomen riistakeskus hylkäsi osan poikkeuslupahakemuksista.

luonto
Ahma hangen päällä.
Tuomo Karsikas

Suomen riistakeskus Suomen riistakeskus on myöntänyt lisää poikkeuslupia ahmojen metsästämiseen. Riistakeskus myönsi viime viikolla myönnettyjen neljän poikkeusluvan lisäksi poikkeusluvat neljän ahman pyytämiseksi. Uudet luvat myönnettiin Kainuuseen Hossa-Irnin ja Hallan paliskunnille sekä Lappiin Näkkälän ja Kemin-Sompion paliskunnille.

Viime viikolla poikkeusluvat myönnettiin Kuusamoon Kallioluoman ja Oivangin paliskuntien yhteiselle lupa-alueelle sekä Lappiin Lapin, Kuivasalmen ja Sallivaaran paliskuntiin. Näillä poikkeusluvilla on saatu saaliiksi neljä ahmaa.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa on suurimmaksi sallituksi saalismääräksi asetettu kahdeksan ahmaa metsästysvuodelle 2017–2018 . Myönnettyjen poikkeuslupien lisäksi Suomen riistakeskukselle on tullut poikkeuslupahakemuksia myös muualta poronhoitoalueelta, mutta nämä hakemukset riistakeskus hylkäsi.

Myönnetyillä poikkeusluvilla on tarkoitus ehkäistä porotaloudelle aiheutuvia erityisen merkittäviä vahinkoja. Poikkeusluvat on myönnetty "erityisen merkittäviä vahinkoja aiheuttavien" ahmojen elinalueille. Poikkeuslupia voidaan asetuksen mukaan myöntää vain ahmakannan hoitosuunnitelmassa määritellylle pohjoisen ja itäisen poronhoitoalueen kannanhoitoalueelle, jossa ahman aiheuttamat porovahingot ovat suurimmat.

Lue seuraavaksi