Talousrikosvyyhdistä kovat tuomiot: lähes 4 vuotta vankeutta ja satojentuhansien korvaukset

Joensuussa ja Helsingissä yrityksiä pyörittänyt mies tuomittiin useista talousrikoksista vankeuteen.

talousrikokset
Kaksi lakikirjaa ja puheenjohtajan nuija.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus pohtii epäillyn lähettämistä mielentilatutkimukseen. Arkistokuva.Petri Aaltonen / Yle

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 70-vuotiaan miehen lukuisista talousrikoksista kolmeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen kolmeen törkeään kirjanpitorikokseen, törkeään kavallukseen, kahteen veropetokseen, kahteen väärennykseen, rekisterimerkintärikokseen ja kahteen törkeään velallisen epärehellisyyteen.

Lisäksi tuomittu määrättiin liiketoimintakieltoon, joka alkaa helmikuussa ja loppuu 31.12.2023.

Käräjäoikeus tuomitsi myös hänen entisen vaimonsa useista rikoksista 10 kuukaudeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli avunannosta törkeään kirjanpitorikokseen, väärennyksestä, rekisterimerkintörikoksesta, törkeästä rahanpesusta ja rahapesusta.

Miehelle tuli yksin maksettavaksi noin 370 000 euron korvaukset. Hänelle ja entiselle vaimolle yhteisvastuullisesti maksettavia korvauksia tuli noin 120 000 euron edestä.

Kyseessä on erikoinen talousrikosvyyhti, joka sai alkunsa Joensuussa 2011.

Tuomittu kierrätti rahaa eri yritysten kautta tililtä tilille entisen vaimonsa avustuksella. Tuomitun miehen oman yritys Joensuussa oli ulosotossa ja myöhemmin se meni konkurssiin. Syyttäjän mukaan mies siirsi muun muassa yrityksen kolme venettä, traktorin ja pakettiauton ensin omiin nimiinsä ja sitten vaimolleen. Omaisuuden siirtelyn vuoksi konkurssipesän velkojat jäivät nuolemaan näppejään.

Lisäksi tuomittu oli sijoittajana joensuulaisessa yrityksessä. Helsingissä ja Joensuussa vaikuttava mies kavalsi törkeästi joensuulaisen yrityksen varoja syyttäjän mukaan ainakin miljoonan euron edestä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan joensuulaisyritykselle korvauksia 200 000 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan yrityksen yli 64 000 euron selvittelykulut ja lähes 41 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Tuomio ei ole lainvoimainen, siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.