Kotka varasi puoli miljoonaa euroa maahanmuuttajien kotoutumisen parantamiseksi — näin raha käytetään

Suunnitelmat Kotkaan saapuneiden maahanmuuttajien kotouttamisen tehostamiseksi etenevät.

kotouttaminen
Musliminainen.
Yle

Maahanmuuttajien kotoutumista parannetaan Kotkassa.

Kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa osoittaa 500 000 euroa kotouttamisen parantamiseksi. Esitetty lista uusista toimenpiteistä on hyväksyttävänä sosiaali- ja terveyslautakunnassa tammikuun lopussa.

Työllistymisen ja yrittäjyyden tueksi kehitysyhtiö Cursor on perustamassa kahden hengen maahanmuuttajataustaisen tukitiimin. Paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa jo löytäneet henkilöt perehdyttäisivät maahanmuuttajia seudun elinkeinoelämään ja tutustuttaisi muihin yrittäjiin. Maahanmuuttajayrittäjien tukemiseen on esitetty lohkaistavaksi 100 000 euroa.

Lisäksi Cursor ja monikulttuurikeskus Mylly ovat tarjoamassa maahanmuuttajille tukea urasuunnitteluun ja yrittäjäksi ryhtymiseen. Asiaa valmistellut työryhmä esittää tähän 75 000 euroa.

Henkilöstölle eväitä traumojen käsittelyyn

Myös kielitaidon edistämiseen suunnataan rahaa.

Kaupunki on aikeissa palkata tänä vuonna suomea toisena kielenä opettavan opettajan varhaiskasvatukseen sekä lastentarhanopettajan kotiäitien kielikurssin ajaksi. Tämä kustantaisi noin 22 000 euroa.

Vanhempien kielikoulutukseen Kotkan opisto saa täyden valtionavustuksen, kun opetus on kirjattu aikuisten kotoutumissuunnitelmaan. Lisäkustannus tulee lastentarhanopettajan palkkaamisesta opetuksen ajaksi.

Työikäisten tueksi ollaan palkkaamassa yksi uusi palveluneuvoja maahanmuuttajien alkuvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelu Virkaneuvoon. Tähän on esitetty käytettäväksi 50 000 euroa.

Ikäihmisille on tarkoitus järjestää kerhotoimintaa yhteistyössä Palvelutalo Koskenrinteen kanssa. Kerhossa tutustuttaisiin kulttuuriin ja palveluihin, sekä opeteltaisiin suomea. Kerhotoimintaan esitetään 10 000 euroa. Ikääntyneissä maahanmuuttajissa on paljon inkeriläisiä.

Lisäksi terveydenhuollon henkilökunta saa traumaterapeuttista koulutusta. Seudulla on traumaterapeuttisesta osaamisesta pulaa. Käsittelemättömät traumat vaikeuttavat sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Koulutuksesta olisi hyötyä kaikille alueen asukkaille. Kouluttautumiseen esitetään 20 000 euron summaa.

Rahaa on esitetty käytettäväksi myös uusien kaupunkilaisten juhlan järjestelyihin, nuorisotoimen Shell's Angels rock-musikaalin valmisteluihin yhdessä maahanmuuttajanuorten kanssa ja kesäkuussa Karhuvuoressa kokeiltavaan avoimen leikkipuiston järjestämiseen.