1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen tulevalta toimitusjohtajalta vaaditaan poikkeuksellisen kovaa sietokykyä – ”Naama likaantuu väistämättä aina”

Ylen pää- ja toimitusjohtajat ovat aina olleet kovan kritiikin kohteena. Lauri Kivisen aikana paineet Yleä kohtaan kasvoivat entisestään.

Lauri Kivinen
Lauri Kivinen Ylen tiedotustilaisuudessa, Laurin info 25.01.2018
Lauri Kivinen ilmoitti erostaan tiedotustilaisuudessa Ylessä torstaina.Derrick Frilund / Yle

Yleisradion jättävän toimitusjohtaja Lauri Kivisen tilalle löytyy varmasti pätevä toimitusjohtaja, uskoo yleisradiotoimintaa ja viestintäpolitiikkaa hyvin tunteva yliopistotutkija Heikki Hellman.

Ylen hallituksesta viime vuoden lopussa pois jäänyt Hellman muistuttaa, että tulevan toimitusjohtajan täytyy kyetä olemaan ”kansakunnan kusitolppana”. Kivisen kahdeksan vuoden kaudella sosiaalisen median raju kasvu mahdollisti, että paine Yleä kohtaan tulee aiempaa enemmän suoraan yleisöltä.

– Ylen rahoitusmalli on vääristänyt yhteiskunnan odotuksia. Se vaikuttaa ylimmän johdon asemaan aika salakavalla tavalla. Toimitusjohtajan naama likaantuu väistämättä aina.

Lauri Kivisen ei ollut räväkän edeltäjänsä Mikael Jungnerin kaltainen, sanoo journalistiikan emeritusprofessori Raimo Salokangas.

– Hän oli selvästi valinnut sellaisen roolin, ettei ollut samalla tavalla esillä.

Yleisradion historiasta kirjan kirjoittanut Salokangas sanoo, että Kivisen kaudella päällimmäisenä jäi mieleen Ylen rahoituskysymys.

– Se on ollut poliittisesti vaikea kysymys. Siinähän päädyttiin ihan järkevään lopputulokseen eli Yle-veroon edellyttäen, että poliitikot pitävät lupauksensa, mitä ne eivät aina tee.

Kokonaisuutena Kivisen vuodet ovat Salokankaan mukaan menneet ”ihan hyvin”.

– Olihan siinä tietysti Atte Jääskeläisen tapaus. Mutta Ylen toimitusjohtajan tehtävä ei ole koskaan ollut tasaista ja rauhallista. Se ikään kuin kuuluu asiaan. Revosta alkaen enemmän tai vähemmän turbulenssia on aina ollut.

Pörssiyhtiön johtaja ei Ylessä pärjää

Tampereen yliopiston viestinnän dosentti Heikki Hellman tietää, että mediatalon johtajana on perinteisellä pörssiyhtiön johtajan otteella lähes mahdotonta toimia. Ylen rahoitusmallin vuoksi, taloutta ei voi pitää kurissa ”bisneslähtöisesti”. Ja Yle on myös kulttuurilaitos.

– Yleisradion tyyppisessä firmassa pitää ymmärtää sitä erityislaatuisuutta. Ylessä on paljon sellaista, jota ei pidä päästää tuhoutumaan.

Myös emeritusprofessori Raimo Salokangas painottaa, että Yle on paljon muutakin kuin iso firma. Uudelta johtajalta vaaditaan ymmärrystä journalismista ja samaan aikaan hyvät yhteydet päätöksentekijöihin.

– Pitää olla siis hyvä ajamaan asioita päätöksentekijöihin päin. Ja jos ei ole kokemusta journalismin alalta, niin ainakin pitää hankkia se nopeasti.

Heikki Hellman muistuttaa, että Kivisen kahdeksan vuoden kausi ”kesti kohtalaisen kauan”. Kivisellä oli nykyään hyvin kysyttyä digitaalisen maailman ymmärrystä. Se oli Hellmanin mukaan Kivisen vahvuus. Tulevalta johtajalta vaaditaan entistäkin laaja-alaisempaa monimediallista asiantuntemusta.

– Ja väistämättä hänkin joutuu aikamoisen arvostelun kohteeksi joka suunnasta.

_Juttua päivitetty 25.1. klo 17.23. Korjattu Kivisen kahden vuoden kausi muotoon kahdeksan vuoden kausi. _

Lue seuraavaksi