1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinten terveys

Meri-Lapin suppeat eläinlääkäripalvelut paranevat – uusi eläinlääkäriasema avaa huhtikuussa

Meri-Lapin eläinlääkäripalveluihin tulee parannusta kevään mittaan. Aikaisemmin alueella ei ole voitu tehdä lainkaan esimerkiksi kaikkia tutkimuksia.

eläinten terveys
Koiranpentua hoidetaan Viikin pieneläinklinikalla.
Meri-Lapin uuteen eläinlääkärikeskukseen tulee muun muassa röntgen-, laboratorio- ja hammashoitopalvelut.

Meri-Lapissa on jo vuosia ollut hankala saada lemmikille kattavia eläinlääkäripalveluja. Esimerkiksi tutkimuslaitteita on alueen eläinlääkäriasemilla vain vähän ja aukioloajat ovat suppeat. Kemissä eläinlääkäriä ei ole lainkaan.

Alueen lemmikinomistajat ovat tottuneita siihen, että monen ongelman kanssa joutuu lähtemään esimerkiksi Ouluun tai Rovaniemelle hoitoa tai tutkimuksia hakemaan.

Usean koiran omistaja Sini-Marika Matala valittelee, että vain yksinkertaiset eläinlääkäritarpeet on voinut hoitaa Meri-Lapissa. Äkillistä hoitoa vaativissa tilanteissa apua on ollut vaikea saada.

– Tuntuu, että jos tulee äkillinen tilanne niin lähipaikkoihin ei saa edes aikoja. Onhan se aina hankala, kun joutuu työt järjestelemään ja pitkä päivä tulee Oulussa, jos sinne lähtee, Matala kuvailee.

Matala on joutunut muun muassa hakemaan koirilleen ympärivuorokautista hoitoa Oulusta ja haavojen tikkausta sekä röntgenkuvauksia Pellosta.

Jatkossa vastaanottoa myös iltaisin

Huhtikuussa Meri-Lapin tilanne helpottuu, kun Keminmaassa aloittaa Meri-Lapin ainoa laajan palvelun eläinlääkäriasema. Sen perustaa kolme eläinlääkäriä.

– Täällä on ollut selvästi aukko, että puuttuu nykyaikainen, iso pieneläinklinikka. Kunnaneläinlääkärinä joutuu tosi paljon lähettämään lemmikkejä eteenpäin, kun palveluita ei ole täällä saatavilla, perustelee yksi eläinlääkäreistä Hanna Välitalo.

Valpas-eläinlääkärikeskuksen muut osakkaat, eläinlääkärit Satu Tavia ja Salla Perkkiö toimivat kunnaneläinlääkäreinä Meri-Lapissa. Välitalo on toiminut alueella muun muassa kunnaneläinlääkärin sijaisena sekä tarkastuseläinlääkärinä.

Uuteen eläinlääkärikeskukseen tulee muun muassa nykyaikaiset röntgen-, ultraääni-, laboratorio- ja hammashoitopalvelut sekä inhalaatio-anestesialaitteet. Ympärivuorokautista päivystystä sillä ei ole, mutta vastaanottoaikoja saa myös iltaisin ja akuutit tapaukset pyritään hoitamaan aukioloaikoina.

– Osaamista ja laitteistoa laajennetaan sitä mukaa, kun firmalla on siihen mahdollisuus, Välitalo lupaa.

Lue seuraavaksi