Rautatientorin kaasusumutusjutusta ei rangaistuksia

Turvapaikanhakijaa sumuttanut suomalaismies syyllistyi hätävarjelun liioitteluun

turvapaikanhaku
Suomi ensin telttaleiri.
Toinen telttaleireistä keväällä 2017.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus antoi torstaina ratkaisunsa niin kutsutussa Rautatientorin kaasusumutusjutussa.

Oikeus hylkäsi turvapaikanhakijaa vastaan nostetun syytteen pahoinpitelyn yrityksestä. Suomalaismiehen todettiin sen sijaan syyllistyneen hätävarjelun liioitteluna tehtyyn pahoinpitelyyn.

Mies määrättiin maksamaan uhrille 200 euroa korvauksia, mutta jätettiin muuten tuomitsematta rangaistukseen.

Välikohtaus tapahtui Helsingin Rautatientorilla viime maaliskuussa, jolloin toisella puolella toria osoitti mieltään joukko turvapaikanhakijoita ja toisella maahanmuuttokielteinen Suomi Ensin -ryhmä. Syytteen mukaan turvapaikanhakija yritti käydä torilla naisen kimppuun lähestymällä tätä nopeasti kädet ojossa.

Teko epäonnistui, koska suomalaismies suihkutti sumutetta turvapaikanhakijan kasvoihin. Suomalaismies myönsi teon, mutta vetosi hätävarjeluun. Turvapaikanhakija puolestaan sanoi, että hänen tarkoituksenaan oli huitaista häntä kuvanneen naisen kädessä ollut puhelin pois.

Turvapaikanhakijan syyte hylättiin kokonaan

Koska syytettyjen käsitykset tapahtumien kulusta erosivat toisistaan, käräjäoikeus piti luotettavimpana todisteena videotallennetta naisen puhelimesta.

Siitä näkyi, että turvapaikanhakijan toisessa kädessä oli muovikassi ja se oli alhaalla. Näin ollen hän ei oikeuden mukaan voinut tulla naista kohti molemmat kädet ojossa, kuten suomalaismies väitti. Videon perusteella oikeus ei myöskään voinut sulkea pois sitä mahdollisuutta, että turvapaikanhakijan tarkoitus oli siirtää naisen kädessä ollutta kameraa. Näin ollen oikeus päätyi hylkäämään syytteen pahoinpitelyn yrityksestä.

Oikeuden mukaan tilanne oli kuitenkin niin vaarallisen näköinen miehen lähestyessä käsi ojossa, ettei suomalaismieheltä voitu kohtuudella vaatia muunlaista suhtautumista. Koska nainen ei kuitenkaan ollut todellisuudessa hyökkäyksen kohteena, kyse ei ollut oikeutetusta hätävarjelutilanteesta. Näin ollen mies syyllistyi hätävarjelun liioitteluna tehtyyn pahoinpitelyyn.

Syyttäjä oli vaatinut molemmille sakkorangaistusta.