1. yle.fi
  2. Uutiset

Bitcoinin ensimmäiset "luottoluokitukset" julki – hakkerit tekivät heti palvelunestohyökkäyksen luokittajan sivuille

Weiss Ratings antoi paremman arvion kryptovaluutta Ethereumille kuin bitcoinille.

kryptovaluutta
Bitcoin ja Ethereum virtuaalivaluutta.
Weiss Ratings antoi Ethereumille arvosanaksi B ja ja bitcoinille C+.AOP

Yhdysvaltalainen luokituslaitos Weiss Ratings (siirryt toiseen palveluun) julkaisi keskiviikkona sijoittajille tarkoitetut ensimmäiset arvionsa yli 70 kryptovaluutasta. Yhtiö katsoi, että Ethereum on parempi kuin bitcoin.

Weiss Ratings arvioi kryptot viisiportaisella asteikolla A-E, jossa A oli loistava arvosana, B hyvä, C kohtuullinen, D heikko ja E erittäin heikko. Yksikään virtuaalivaluutta ei saanut parasta arvosanaa eli A:ta.

Yritys otti arvioissaan huomioon muun muassa kyseisen virtuaalivaluutan levinneisyyden, siihen liittyvät riskit, tuotto-odotukset sekä teknologiset seikat ja siirtonopeuden.

Weiss Ratingsin tekemät kryptovaluuttojen luokitukset ovat maksumuurin takana. Yhtiö kuitenkin julkaisi muutaman näytteen arvioistaan.

Weiss Ratingsin arvioita voisi verrata esimerkiksi Moody's ja Standard & Poorsin tekemiin luottoluokituksiin, joita annetaan muun muassa valtioin lainoille. Luokitusten tarkoituksena on arvioida kohteen kykyä selviytyä taloudellisista velvoitteistaan.

Kakkonen ohitti ykkösen

Suurin virtuaalivaluutta bitcoin sai arvosanaksi C+. Bitcoin sai loistavat pisteet turvallisuudesta ja laajasta hyväksymisestä. Sen heikkouksiksi arvioitiin esimerkiksi vaihtokurssin heilunta, louhinnan vaatima valtava energiamäärä, verkon hitaus ja korkeat siirtomaksut.

Markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum (siirryt toiseen palveluun) tai ether sai arvosanan B. Sen teknologian arvioitiin olevan bitcoinia paremmin päivitettävä ja siirrot nopeampia tietyistä teknologisista pullonkauloista huolimatta.

Teknologia-alusta Ethereum eroaa bitcoinista siten, että se mahdollistaa erilaisten hajautettujen palveluiden (siirryt toiseen palveluun) (Cointelegraph) rakentamisen lohkoketjunsa päälle. Eri yritykset kehittävät muun muassa Ethereumiin perustuvia vertaistason lainapalveluja ja kuluttajille suunnattuja maksupalveluita.

Steem (siirryt toiseen palveluun) sai arvosanan B-, koska sen monien eri osa-alueiden katsottiin olevan hyvin tasapainossa. Lisäpisteitä steem sai siitä, että se mahdollistaa lohkoketjun päälle rakennetun Steemit -nimisen (siirryt toiseen palveluun) sosiaalisen median palvelun, jossa käyttäjät voivat saada maksun tuottamastaan sisällöstä.

Huonosti tunnetut Novacoin ja SaluS saivat arvosanat D heikon teknologisen innovaation ja vähäisen käytön vuoksi.

Talousuutissivusto CNBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös EOS sai Ethereumin lisäksi korkeimman annetun arvosanan B.

CNBC kertoo, että Weiss Ratings on tunnettu nuivista arvioistaan. Aiemmissa arvioissaan se ei esimerkiksi antanut arvosanaa A vakuutusyhtiöiden osakkeille.

Hakkerit tekivät palvelunestohyökkäyksen

Weiss Ratingsin mukaan heidän työntekijänsä joutuivat keskiviikkona torjumaan yhtiön verkkosivuille kohdistunutta palvelunestohyökkäystä.

Yhtiön perustaja Martin D. Weiss kertoi tiedotteessa, että kyberhyökkäys tuli Koreasta (siirryt toiseen palveluun). Kryptovaluuttahuuma on erityisen voimakasta Etelä-Koreassa, jossa monet ihmiset ovat sijoittaneet rahojaan virtuaalivaluuttoihin.

– Aiemmat sosiaalisessa mediassa levinneet kommentit ilmaisivat suurta pelkoa siitä, että aiomme julkaista kielteisiä arvioita heidän lempivaluutoistaan. Kyseessä saattaa olla yritys estää julkaisumme, Weiss sanoi.

Weiss arvioi, että äärimmäisestä kurssivaihtelusta huolimatta kryptovaluutoilla on edessään kirkas tulevaisuus ja potentiaalia tuottaa suuria voittoja sijoittajille.

Siksi hänen mielestään sijoittajat tarvitsevat puolueettomia arvioita eri virtuaalivaluutoista.

Lue myös:

Ministeriö aikoo suitsia bitcoinien kauppaa – viranomaiset haluavat tietoonsa ketkä käyttävät kryptovaluuttoja

Maailman kryptovaluuttojen arvo on jo liki 700 miljardia dollaria – asiantuntijat kertovat, mitä kryptohuuma tuo tullessaan

Lue seuraavaksi