Hyppää sisältöön

Esi-isämme muuttivat Afrikasta noin 50 000 vuotta aiemmin kuin olemme luulleet

Israelin Karmelvuoren luolasta löytynyt fossiili on vanhin Afrikan ulkopuolelta löytynyt ihminen

Vanhin Afrikan ulkopuolelta löytynyt ihmisfossiili kertoo ihmisten muuttaneen pois Afrikasta jo noin 50 000 vuotta aiemmin kuin aikaisemmat löydökset kertovat. Kuva: Tel Aviv University/EPA-EFE

Israelissa on kaivettu esiin vanhimmat ihmisen jäännökset Afrikan mantereen ulkopuolella. Löydettyjen luiden iäksi on määritelty 174 000–188 000 vuotta. Fossiililöytö vahvistaa jo aikaisemmin esitetyn teorian, jonka mukaan ihmisiä muutti pois Afrikasta noin 50 000 vuotta aiemmin luultua aikaisemmin.

Asiasta kertoi yhdysvaltalainen Science-lehti (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Misliyan luolasta Israelin Karmelvuorelta löydettyjen jäännösten joukossa oli leukaluu ja hampaita. Purukalusto on selvästi nykyihmisen hampaita kookkaampi. Paikasta löytyi myös todisteita siitä, että luolan asukas käytti tulta ja metsästi suurriistaa kiviaseilla.

– Misliya on kiinnostava löydös, arvioi yhdysvaltalaisen Binghamptonin yliopiston antropologian professori Rolf Quam.

Aikaisemman geeneihin perustuvan tutkimuksen mukaan ihmiset levittäytyivät Afrikasta vieläkin aikaisemmin kuin nyt löydetyt fossiilit todistavat. Tätä ennen löydetyt fossiilit ajoittivat muuton 90 000–120 000 vuoden välille.

Laajemmin aiheesta kirjoittaa muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja kuvia luolasta löytyy BBC:n jutusta. (siirryt toiseen palveluun)

.
.