Analyysi: Niinistö ei sortunut ratkaiseviin virheisiin Ylen tentissä

Suurinta jännitystä torstain presidenttitentissä aiheutti se, sortuuko kannatusluisussa oleva kärkiehdokas Sauli Niinistö suuriin virheisiin viimeisellä mahdollisella hetkellä, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

presidentinvaalit
Suuri vaalikeskustelu TV1 25.01.2018.
Derrick Frilund / Yle

Ennen torstaista Ylen presidentinvaalitenttiä julkaistiin kaksi mittausta, joiden sanoma oli sama. Vaikka kyselyjen kärkinimi Sauli Niinistö oli menettänyt kannatustaan paljon, hänen asemansa kisassa on yhä vahva.

Ylen kyselytutkimus mittasi Niinistölle 63 prosentin kannatuksen, kun taas Helsingin Sanomien pikamittauksessa 58 prosenttia vastanneista tuki häntä.

Tilanne synnytti iltaa varten yhden kysymyksen yli muiden: Alkaako Niinistö tehdä virheitä viimeisellä mahdollisella hetkellä?

Niinistöllä olikin tentissä vaikeat hetkensä.

Nato-kysymys kampittaa Niinistöä

Niinistö ylitti ensimmäisen esteen tentissä puhtaasti, kun häneltä kysyttiin kommenttia tuoreisiin kyselytuloksiin.

— Tähtään siihen, että jollakin kierroksella minut valittaisiin, Niinistö toisti vakiintuneen vastauksensa gallup-kysymykseen.

Sen sijaan Nato-kannan kertominen tuntuu tuottavan Niinistölle vaikeuksia kerta kerran jälkeen. Se alkaa olla selvää, ettei hän kannata Suomen jäsenyyttä sotilasliitossa juuri nyt.

Ihmettely istuvan presidentin kannasta lähti liikkeelle vaalikoneista, joissa hän ohitt (siirryt toiseen palveluun)i kysymyksen. Asian selittäminen sujui Niinistöltä tentissä yhä heikosti.

— Nämä vaalikonekysymykset lähtivät monesti liikkeelle seuraavasta kuudesta vuodesta tai seuraavasta vaalikaudesta. Minusta on aika mahdotonta vastata kyllä tai ei tilanteessa, jossa emme tiedä kuuden vuoden taakse, Niinistö sanoi.

Totuus on kuitenkin se, että esimerkiksi Ylen vaalikoneessa ehdokkaiden on pitänyt vastata väitteeseen, jonka mukaan ”Suomen pitää hakea Nato-jäsenyyttä”. Väitteessä ei puhuta aikamääreistä.

Helsingin Sanomien vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kysytään, pitääkö Suomen liittyä ”lähivuosina sotilasliitto Natoon”.

Aktiivimallin tulikoe

Niinistö joutui lähes kaikkien vastaehdokkaiden haastamaksi, kun tentissä käsiteltiin hallituksen aktiivimallia. Erikoista tilanteesta oli se, ettei asia liity suoranaisesti presidentin ydintehtäviin.

Kritiikin ydin oli se, ettei Niinistö ollut haastanut hallituksen mallia. Valitsijayhdistyksensä ehdokas Paavo Väyrynen vetosi kansainvälisiin sopimuksiin, jotka velvoittavat Suomea köyhyyden torjumiseen. Samalla hän ilmoitti laittaneensa nimen alle mallin kaatamista ajavaan kansalaisaloitteeseen.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen totesi, että presidentti vahvistaa lait, joten hän ei voi olla täysin vailla vaikutusvaltaa. Laura Huhtasaari (ps.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Tuula Haatainen (sd.) liittyivät myös arvostelijoiden joukkoon.

Niinistö vastasi kritiikkiin kuten aiemminkin. Hän vetosi hallituksen esitykseen ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan ponteen, jossa pyritään ottamaan huomioon alueelliset erot.

— Pitää välttää ne tilanteet, että joku menettää (tukea), vaikka hänellä ei ole mahdollisuutta itse vaikuttaa asiaan. Ei edes mahdollisuutta osallistua työvoimapalveluun, Niinistö vastasi.

Niinistö myös sanoi, että hallitus on nyt lisännyt työvoimapoliittisia toimia ja se yrittää taata palveluita kaikille. Tämä ei Haataiselle riittänyt.

Demarit ja keskustalaiset ratkaisevat

Vähemmälle huomiolle vaalien loppusuoralla on jäänyt se, että keskustan ja demarien perinteisillä kannattajilla on mahdollisuus ratkaista vaalien ensimmäinen kierros.

Nämä ryhmät ovat livenneet puolueidensa ehdokkaiden takaa Niinistön kannattajiksi. Molemmissa ryhmissä Niinistöä kannattaa yli 60 prosenttia ihmisistä.

Mikäli kannattajaryhmissä tapahtuisi suurta liikettä takaisin poliittiseen kotiin vaalipäivänä, toinen kierros vaaleissa voisi olla mahdollinen.

Illan tentti ei kuitenkaan antanut suurta aihetta tähän. Vanhanen haastoi Niinistöä ainoastaan Nato-kysymyksestä ja Haatainen laittoi suurimman painoarvon aktiivimalliin.

— Ei voi olla niin, että säädetään lakeja, jotka alkavat vaikuttaa ihmisiin. Ja jälkeenpäin toivotaan, että siihen suunnataan resursseja, Haatainen vastasi Niinistölle.

Vaikka kritiikki oli purevaa, Niinistö ei tehnyt tentissä suuria virheitä. Se oli ennakkosuosikilta riittävä suoritus.