Kalasataman uudessa jättikeskuksessa ei ole röntgeniä – Jatkossa potilaita kuvataan Postitalossa

Röntgenkuvauksia aletaan tehdä maaliskuun alussa Postitalossa Helsingin keskustassa. Postitalossa palvellaan myös Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen asiakkaita.

Kunnalliset terveyskeskukset
Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus.
Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus on rakenteilla olevan kauppakeskus Redin vieressä.Ronnie Holmberg / Yle

Kalasataman uutta terveys ja hyvinvointikeskusta ei ole vielä edes ehditty avata, kun ensimmäinen puute on jo huomattu: keskuksesta uupuvat röntgenpalvelut.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen projektipäällikkö, johtava ylilääkäri Lars Rosengren kertoo, että ongelma juontaa vuoteen 2014, jolloin terveys- ja hyvinvointikeskusta alettiin suunnitella.

– Mietimme yhdessä HUS-Kuvantamisen kanssa, onko tänne Kalasatamaan tarpeellista perustaa omaa röntgenpistettä. Arvioinnin pohjana käytettiin tietoa siitä, kuinka paljon röntgenpalveluita käytettiin niissä toiminnoissa, jotka olivat siirtymässä Kalasatamaan. Määrät olivat sen verran pieniä, että ei nähty tarpeelliseksi perustaa omaa yksikköä, Rosengren kertoo.

Tuolloin katsottiin, että Herttoniemen sairaalassa toimiva HUS-Kuvantamisen röntgen ja Kätilöopiston sairaalan röntgen tulevat palvelemaan myös Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen asiakkaita.

Kuvantamispalvelut siirtyvät Postitaloon

Vuoden 2014 jälkeen on kuitenkin tehty päätös Herttoniemen sairaalarakennusten purkamisesta (siirryt toiseen palveluun), ja Kätilöopistolla ilmeni sisäilmaongelmia, joiden vuoksi HUS luopuu Kätilöopiston sairaalasta.

Herttoniemessä viimeiset röntgentutkimukset ja ultraäänitutkimukset tehdään helmikuun lopulla. Kätilöopistolla perusröntgentutkimuksia ja luuntiheysmittauksia tehdään helmikuun puoliväliin, ja ultraäänitutkimuksia helmikuun lopulle saakka.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen asiakkaat voivat käyttää palveluita niin kauan kuin ne ovat tarjolla, mutta sen jälkeen suuntana on keskustan Postitalo, jonne HUS keskittää Herttoniemen ja Kätilöopiston kuvantamispalvelut.

Kuvauksia aletaan tehdä Postitalossa maaliskuun alussa. Sinne voi tulla kuka vain julkisesta terveydenhuollosta HUS-alueella lähetteen saanut. Postitalossa tehdään röntgenkuvausten lisäksi ultraäänitutkimuksia ja luuston tiheysmittauksia.

HUS-Kuvantamisen johtavan ylilääkärin Pekka Tervahartiala kertoo, ettei Postitalon avautuminen vaikuta muihin HUS-Kuvantamisen toimipisteisiin. Postitalon avautumisen myötä muita HUSin röntgenpisteitä ei siis olla lakkauttamassa.

Myös Kalasatama saattaa saada röntgenin

Postitalon toimipiste palvelee siis myös Kalasataman uuden terveys- ja hyvinvointikeskuksen asiakkaita. Röntgenin saamista Kalasatamaan selvitetään, mutta asia on toistaiseksi auki.

Rosengrenin mukaan röntgenpalveluille on tarvetta myös Kalasataman alueella. Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus palvelualueella tulee asumaan 120 000 henkeä.

–Aloitimme keskustelut HUS-Kuvantamisen kanssa uudestaan viime syksynä siitä, että voisiko Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskusta jossain vaiheessa kuitenkin varustaa ihan tavallisella röntgenpalvelulla, Rosengren kertoo.

Lisää aiheesta:

Tällainen jätti korvaa pienet terveyskeskukset – Neliöitä 18 000, auki 13 tuntia päivässä ja 120 000 potentiaalista asiakasta