Hyppää sisältöön

Video: Sisällissota alkoi Tampereella verettömällä vallankaappauksella – Päättyi sodan pahimpaan verilöylyyn

Suomen sisällissota alkoi 100 vuotta sitten. Sodan verisin taistelu koettiin Tampereella. Tampereen tapahtumista tehtyä kuvakoostetta ei suositella herkille katsojille.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Taistelu Tampereesta 1918
Yle Uutiset Pirkanmaa: Taistelu Tampereesta 1918

Valta Tampereella vaihtui tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Punakaarti kaappasi vallan Tampereella käytännössä ilman väkivaltaa.

– Tampereella tapahtumien vyöry lähti oikeastaan liikkeelle 26.1., jolloin alkoi punakaartin liikekannallepano. Se alkoi takavarikoida aseita ja tehdä pidätyksiä. Kaarti otti haltuunsa strategisesti tärkeät paikat: rautatiet ja puhelinlaitoksen. Myös porvarillisten lehtien toiminta lopetettiin, kertoo yliopistotutkija Sami Suodenjoki Tampereen yliopistolta.

Vallankaappaus tarkoitti mm. kaupunginvaltuuston lopettamista ja sen korvaamista omalla hallintoelimellä.

Punaisten miehittämä Tampereen puhelinkeskus 24.2.1918. Puhelinkeskus sijaitsi Tuotannon talossa osoitteessa Hämeenkatu 26. Kuva: Tampere 1918, Atelier Laurent / Vapriikin kuva-arkisto

– Väkivaltaa tarvittiin sodan ensimmäisinä päivinä varsin vähän Tampereella. Porvarillinen väestönosa ei ryhtynyt aseelliseen vastarintaan, koska näytti siltä, että kaupunki vääjäämättä ajautuu punaisten haltuun ja oli parempi jäädä katsomaan, miten tapahtumat etenevät.

– Pari päivää myöhemmin tuli tieto siitä, että punaiset olivat vallanneet myös muita kaupunkeja. Silloin Tampereella olevalle porvaristolle kävi selväksi, että Tamperekin ajautuu punaisten haltuun ja paikalliset suojeluskuntalaiset alkoivat pyrkiä pois kaupungista, Sami Suodenjoki sanoo. Suodenjoki oli mukana Ylen järjestämässä kysy sisällissodasta -verkkokeskustelussa.

Suurin Pohjoismaissa käyty kaupunkitaistelu

Tampere oli punaisen Suomen tärkein ja vahvin keskus sisämaassa. Valkoisten vastaisku huhtikuussa muutti kaupungin veriseksi sotatantereeksi. Kaupunkisodaksi yltynyt piiritys sai punaiset antautumaan. Tuhannet kuolivat.

Tampereen taistelun katsotaan edelleen olevan suurin yksittäinen Pohjoismaissa käyty kaupunkitaistelu.

Tampereen värin vaihtuminen valkoiseksi muodostui ratkaisevaksi käänteeksi koko sisällissodan lopputuloksen kannalta.

Punavankeja Tampereen Keskustorilla 6.4.1918. Kuva: Tampere 1918, E. A. Bergius / Vapriikin kuva-arkisto

Taistelu Tampereesta 1918 -videolla äänessä ovat Tampereen taisteluiden kokijat ja jälkitapahtumien silminnäkijät: Konrad Alikytö, Eino Johteinen, Iivari Kauranen, Sabina Metsäpuro, Lauri Myllymäki, Julius Saaristo, Lauri Syrjälä, Lydia Vesanto ja Liisi Viita.

Video on koostettu arkistokuvista. Materiaali on järkyttävää eikä sitä suositella herkille katsojille.

Ylen Elävä Arkisto on koonnut vuoden 1918 tapahtumista laajan lukupaketin ja Yle Uutisten sivulla julkaistut jutut Suomen sisällissodasta löytyvät täältä.

.
.