Ruutukaverista voi tulla oikea ystävä – mummojen ja pappojen Skype-ringissä ei ujostella

Videopuhelu kaverille lievittää ikäihmisten yksinäisyyttä. Päijät-Hämeessä hyväksi havaittua toimintamallia ollaan levittämässä koko maahan.

yksinäisyys
Annikin uudet ruutuystävät ovat Saila Ahtiainen (vas.) ja Salme Launne
Annikin uudet ruutuystävät ovat Saila Ahtiainen (vas.) ja Salme LaunneMarkku Lähdetluoma / Yle

Lahtelainen Annikki Taskinen toimi Alzheimeria sairastavan miehensä omaishoitajana usean vuoden ajan. Ystävyyssuhteet alkoivat jäädä taka-alalle miehen sairauden syvetessä.

– Loppuaikana se melkein keskittyi siihen, ettei siinä oikein mihinkään enää kylään päässyt. Sen takia otin kuvapuhelimen, että edes jotain on, Annikki kertoo.

Annikin mies menehtyi viime syksynä ja Annikki jäi yksin.

Omaishoitajana toimiessaan hän oli käyttänyt omaishoitajien VideoVisit -ohjelmistoa pöytätabletilla yhteydenpitoon hoitohenkilöstön kanssa.

Kun Annikki sai kuulla Avainsäätiön Ruutuystävät-toiminnasta, niin hän oli valmis lähtemään mukaan. Siinä yli 65-vuotiaita yksinäisyyttä kokevia ikäihmisiä autetaan luomaan uusia ystävyyssuhteita videopuheluiden avulla.

Annikki Taskinen on yhteydessä ruutuystäviinsä viikoittain.
Annikki Taskinen on yhteydessä ruutuystäviinsä viikoittain.Markku Lähdetluoma / Yle

Yksinäisyyteen moninaisia syitä

Avainsäätiöstä kerrotaan, että moni voi kokea itsensä yksinäiseksi, kun liikkuminen on hankalaa, terveys reistailee tai kun lähettyvillä ei ole ketään tuttua ihmistä.

Ruutuystävissä on tällä hetkellä noin 30 ikäihmistä mukana, kertoo projektipäällikkö Elina Waajakoski. Heille on etsitty sopivat ryhmät.

Oikeata ihmisen kohtaamista kuvapuhelu ei silti korvaa.

Saila Ahtiainen

– Kolmivuotinen kokeilu alkoi viime keväänä Päijät-Hämeessä, mutta toiminta-aluetta on tarkoitus laajentaa ja kehittää tästä valtakunnallista toimintamallia, Waajakoski kertoo.

Annikki Taskisen uusiin Ruutuystäviin kuuluvat lahtelaiset Saila Ahtiainen ja Salme Launne. Yhteyttä pidetään useamman kerran viikossa. Yhdessä on käyty ulkonakin, viimeksi katsomassa Tuntematon sotilas -elokuva.

Annikki Taskisen seurassa Avainsäätiön Elina Waajakoski ja Kirsi Nykopp (selin).
Annikki Taskisen seurassa Avainsäätiön Elina Waajakoski ja Kirsi Nykopp (selin).Markku Lähdetluoma / Yle

– Oikeata ihmisen kohtaamista kuvapuhelu ei silti korvaa, kertoo Saila Ahtiainen kuvapuhelinyhteyden kautta.

– Eihän tää tietysti ole ihan sama, kun ollaan vastakkain henkilökohtaisesti. Kun monella on vaikeuksia lähteä liikkumaan, niin tämähän on loistava tapa tavata ihmisiä, Ahtiainen lisää.

Sotainvalidien ruuturyhmässä pidetään yllä huumoria

Toinen Ruutuystävien ryhmä löytyy Lahdesta saman kadun varrrelta kuin Annikkikin.

Ruudun äärellä Skype-puhelun välityksellä istuu kolme hurttia huumoria viljelevää sotainvalidia. Kaikilla on ikää päälle 90 vuotta.

Videoyhteyden avulla ollaan pystytty luomaan uusia ystävyyssuhteita.

Elina Waajakoski

95-vuotias sotainvalidi Jaakko Tamminen kertoo, miten omasta kerrostalosta ovat kaverit poistuneet.

– Meillähän oli tässä talossa semmonen neljän hengen kahviporukka. Vuoron perään kuljettiin kahvilla toistemme luona, mutta kun ne poistui tästä, niin ei ole sitten enää niitä, Tamminen huokaa.

Ruutuystävät Jaakko Jaakkola ja Valio Alaranta juttusilla Jaakko Tammisen kanssa.
Ruutuystävät Jaakko Jaakkola ja Valio Alaranta juttusilla Jaakko Tammisen kanssa.Markku Lähdetluoma / Yle

Ruutuystävät tarjoavat juttuseuraa

Avainsäätiön Ruutuystävien projektipäällikkö Elina Waajakoski kertoo, että ikäihmiset ovat ottaneet avun vastaan hyvin ennakkoluulottomasti.

– Videoyhteyden avulla ollaan pystytty luomaan uusia ystävyyssuhteita. Vuorovaikutus onkin yllättävän mutkatonta siellä videon välityksellä, Waajakoski iloitsee.

Jaakko Tamminen on 95-vuotias sotainvalidi ja Skype-ringin jäsen.
Jaakko Tamminen on 95-vuotias sotainvalidi ja Skype-ringin jäsen.Markku Lähdetluoma / Yle

Ruutuystävien tarkoituksena onkin paitsi opettaa videopuheluiden käyttöä yhdeydenpidossa, niin ennen kaikkea saattaa ikäihmisiä luomaan uusia kaveruussuhteita, jotka parhaimmillaan johtavat ystävyyteen.