Teollisuus pysähtyy laajalti aktiivimallin takia: Teollisuusliitto lähtee mukaan poliittiseen lakkoon viikon päästä

Teollisuusliiton hallitus on päätänyt, että vuorokauden lakko koskee kaikkia ensi perjantaina alkavia työvuoroja.

työttömyysturvan aktiivimalli
Hitsaaja työssään.
Hitsaaja-putkiasentaja hitsaa laivan ilmastointiputkia.Mauri Ratilainen / AOP

Teollisuusliitto liittyy poliitiseen lakkoon ensi viikon perjantaina. Teollisuusliiton hallitus on päättänyt, että liiton kaikki alat ovat mukana vuorokauden mittaisessa lakossa hallituksen aktiivimallia vastaan.

Lakko alkaa perjantaiaamuna ja päättyy vuorokauden kuluttua lauantaiaamuna klo 6. Päätöksen mukaaan lakko koskee kaikkia perjantain puolella alkavia työvuoroja.

Lakko koskee kaikkia Teollisuusliiton työehtosopimusaloja lukuun ottamatta media- ja painoalan, viestintäalan toimihenkilöiden sekä jakajien sopimusaloja.

Lakon ulkopuolelle jäävät myös suojelutyöt ja työt, jotka ovat välttämättömiä laiteturvallisuuden, hengen ja terveyden kannalta. Myös lakon takia teollisuuden käynnissä olevia prosesseja ei ajateta alas.

– Haluamme tällä harvinaisella toimella ilmaista selkeästi näkemyksemme paitsi itse aktiivimallista, myös Juha Sipilän porvarihallituksen toimintatavoista, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo liiton tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Poliittisesta lakosta aktiivimallia vastaan ovat aikaisemmin ilmoittaneet auto- ja kuljetusalan AKT ja Rakennusliitto. Myös Sähköliitto on mukana vuorokauden mittaisessa lakossa.

Muun muassa palvelualojen PAM on ilmoittanut, että liitto ei lähde SAK:n järjestämän mielenilmaisun lisäksi muihin työtaistelutoimiin aktiivimallia vastaan.

SAK:n liittopäättäjät olivat isolla joukolla koolla alkuviikosta tiistaina miettimässä toimia hallituksen työvoimapolitiikkaa vastaan.