Rajua kritiikkiä katastrofipäivästä saaneet tieurakoitsijat puolustautuvat: "Mikään suolamäärä ei sulata jäätä hetkessä"

Pohjalaisteillä etenkin rekkoja ja busseja ojaan suistanut jäinen keli oli urakoitsijoiden mukaan poikkeuksellinen.

tiet
Kantatie 66 Lapuan ja Kuortaneen välillä Etelä-Pohjanmaalla kuvattuna 25.1.18 noin kello 10.
Kantatie 66 Lapuan ja Kuortaneen välillä Etelä-Pohjanmaalla kuvattuna 25.1.18 noin kello 10.Antti Kettumäki/Yle

Keski-Pohjanmaalla teitä hoitavat urakoitsijat eivät täysin niele ammattikuljettajien ja yleisön kritiikkiä kehnosta tienhoidosta. Kymmeniä ojaanajoja pohjalaisteillä aiheuttanut keli oli Kokkolan ja Perhonjokilaakson tieurakoitsijoiden mukaan niin vaikea.

– Vaikka aurattiin, niin satoi lisää lunta, sitten räntää ja päälle vielä vettä. Täyden katastrofin aiheutti pakkanen. Valtatie kolmellatoista satoi esimerkiksi Kaustisella torstaiaamuna vettä, mutta tienpinnassa oli useampi aste pakkasta. Mikään suolamäärä ei olisi saanut jäätynyttä pintaa hetkessä sulamaan, kommentoi Destian Kokkolan alueurakoiden työmaapäällikkö Jarmo Malmi.

Perhonjokilaakson teitä hoitava Tapio Pahkakangas on samoilla linjoilla: kaikki mahdollinen tehtiin, myös ylimääräisiä autoja hälytettiin valtatie kolmelletoista koko suolaus- ja hiekoituskaluston avuksi.

Vaikka aurattiin, niin satoi lisää lunta, sitten räntää ja päälle vielä vettä. Täyden katastrofin aiheutti pakkanen.

Destian Kokkolan alueurakoitsija Jarmo Malmi

– Suolaa ei säästelty, kertoo torstain urakasta Tapio Pahkakangas.

Valtatie 13 on öisin melko hiljainen, vaikka liikenteestä olisi juuri suolaamisen kannalta hyötyäkin.

– Kun jäinen tie suolataan, niin juuri liikenne rikkoo jään ja vielä levittääkin suolaa eteenpäin, kertoo työmaapäällikkö Jarmo Malmi.

Poikkeuksellisen liukailla pohjalaisteillä sattui torstaina nelisenkymmentä liikenneonnettomuutta. Valtaosa oli rekkojen tai bussien ulosajoja. Eniten liukasteltiin Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla, Kurikassa, Perhossa ja Kaustisella.

Ojaan suistumisia sattui myös Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Vaasassa. Poliisin mukaan rekat päätyivät ojaan enemmän sivu- kuin pääteillä.

– Sivuteillä vesisade pyyki hiekat sivuun melkein tunnissa. Siinä ei auttanut kuin hakea uusi lasti ja tehdä uusi kierros, kertoo Malmi.

Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut vakavasti torstain pääkallokeleillä.

Artikkelia korjattu klo 14.40: poistettu arvio tielle levitetyn suolan määrästä.

Lue lisää:
Viisi rekkaa suistui tieltä Kaustisella – rekkakuski Antti Friman: "Ei siinä mitään voinut"
Busseja ojassa, rekat jumissa – Pohjanmaan poliisi varoittaa erittäin liukkaista teistä