Lieksassa taas harvinainen meteoriittilöytö – maassa voi olla vielä satoja kappaleita

Rautameteoriitti hajosi Lieksan yllä joskus viime jääkauden jälkeen. Vastaavia meteoriittialueita on löytynyt Euroopasta vain viisi.

meteoriitit
Lieksan meteoriitti, meteoriitti
Meteoriittiharrastaja Jarmo Moilanen löysi harvinaisen rautameteoriitin Lieksan Löpönvaarasta syyskuun lopulla.Pekka Kokko

Lieksasta on löytynyt kaksi meteoriittia. Löytö on merkittävä, sillä kyseessä saattaa olla ensimmäinen havainto muinaisesta rautasateesta Suomessa.

Todennäköisesti suuri rautameteoriitti on hajonnut kappaleiksi Lieksan yllä joskus viime jääkauden jälkeen. Tällaista ilmiötä kutsutaan rautasateeksi. Koko Euroopasta on tähän asti löytynyt vain viisi rautasadealuetta.

Lieksan Löpönvaarasta löytyi ensimmäinen meteoriitti viime toukokuussa. Tähtitieteen yhdistys Ursa aloitti tutkimukset alueella, ja syyskuun lopulla tutkijat onnistuivat löytämään kaksi meteoriittia lisää. On todennäköistä, että maassa on kappaleita vielä enemmän.

Olihan se jännä hetki. Olen haaveillut meteorin löytämisestä parikymmentä vuotta.

Jarmo Moilanen, Ursan tulipallotyöryhmän jäsen.

– Uudet kappaleet löytyivät noin sadan metrin päästä toisistaan. Tämä voi viitata siihen, että kyseessä on tosiaan rautasade. Vastaavissa eurooppalaisissa löydöissä maasta on kaivettu satoja kappaleita, sanoo Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Jarmo Moilanen.

Moilanen löysi toisen meteoriitin.

– Olihan se jännä hetki. Olen haaveillut meteoriitin löytämisestä parikymmentä vuotta. Vaikka löytöhetkellä täyttä varmuutta asiasta ei vielä ollut, into kyllä nousi, Moilanen sanoo.

Löytöpaikka viiden sentin syvyydessä

Meteoriitit löytyivät metallinpaljastimen avulla noin viiden sentin syvyydestä hiekkamaasta. Ne ovat läpimitaltaan muutamia senttejä ja painavat 37 ja 94 grammaa.

Rautasateen tarkkaa ajankohtaa on vaikea arvioida. Tapahtumasta on vähintään satoja, mutta luultavammin tuhansia vuosia. Tarkemmissa tutkimuksissa löydöt osoittautuivat harvinaisiksi sulfidirautameteoriiteiksi.

– Kappaleiden rakenne on osoittautunut vaihtelevaksi. Tunnetuista meteoriiteista vain Australiasta löytyneillä rakenne on samantyyppinen, Jarmo Moilanen kertoo.

Meteoriittilöydöt ovat Suomessa harvinaisia. Ennen viime vuoden löytöjä edellinen meteoriitti löytyi vuonna 1974. Lieksan meteoriitti on 14. Suomesta löytynyt meteoriitti.

Ursan harrastajat jatkavat etsintöjä keväällä lumien sulettua. Etsintäaluetta laajennetaan pikkuhiljaa.

– Periaatteessa meillä on etsintäalueena koko Pohjois-Karjala, mutta aluksi keskitymme tietysti Lieksaan, Moilanen sanoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Tähdet ja avaruus -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Juttua muokattu 26.1. klo 14:54: tarkennettu ajankohtaa, jolloin Lieksan meteoriitit ovat löytyneet.

Juttua muokattu 26.1. klo 15:33: tarkennettu Suomesta löytyneiden meteoriittien määrää.