Kova talous -video: Kaupunkien valot huutavat puoleensa – kuinka kauan asuntoja rakennetaan täysillä?

Rakentamisen tahti on niin kova, että pula rakennusalan osaajista pahenee. Jotkut ounastelevat jo työmaiden hiljentymistä, toisten mukaan vauhti vain kiihtyy ainakin tämän vuoden aikana.

asuntotuotanto
Kova talous
Kova talous

Asuntorakentamisen huippusuhdanne näyttää jatkuvan. Kyse on kaupungistumisesta.

Kaupunkien valot huutavat väkeä työn, toimeentulon ja palvelujen ääreen. Ja kun kysyntä vetää, tarjonta reagoi.

Tunnettua on, että rakentaminen keskittyy kasvukeskuksiin. Vähemmän on kiinnitetty huomiota siihen, että asuntoaloitukset keskittyvät erittäin selkeästi kymmeneen kasvukaupunkiin.

Muuhun maahan verrattuna kasvukaupunkien aloitusmäärät ovat omaa luokkaansa. Hypo–pankin vertailussa kymmenen kasvukaupungin joukkoon laskettiin Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, Kuopio, Joensuu ja Seinäjoki.

Rohkeimpien arvioiden mukaan viime vuonna aloitettiin ehkä 50 000 uuden asunnon rakentaminen. Rakennusteollisuus odottaa, että kuumana käyvässä asuntorakentamisessa aloitukset kääntyvät laskuun tänä vuonna.

Kova talous on Yle Uutisten taloustoimituksen sarja. Joka toinen maanantai julkaistaan ajankohtaisen henkilön perusteellinen verkkohaastattelu ja joka toinen maanantai tiivis video, jossa avataan talouden pinnan alla vaikuttavia ilmiöitä.